Management și leadership

Întrebare: Analiza comparativă a unui lider și a unui supervizor sau manager face posibilă înțelegerea mai bună a funcțiilor acestora.

Managerul (supervizorul) sprijină, în timp ce liderul  dezvoltă. Managerul se concentrează pe sisteme și structură, liderul se concentrează pe oameni. Managerul se bazează pe control; liderul inspiră încredere. Managerul întreabă cum și când, în timp ce liderul întreabă ce și de ce. Managerul se uită la profit; liderul privește spre viitor. Managerul face lucrurile bine; liderul face lucrurile corecte.

Sunteți de acord cu aceste afirmații?

Răspuns: În general, acest lucru este adevărat. Poți adăuga că liderul este un filosof, cel care deschide calea, în timp ce managerul execută, știind cum să organizeze echipa necesară imediat pentru a îndeplini sarcini specifice. Poate fi chiar un șef de stat.

Un manager are capacitatea de a stabili obiective corect și specific. Aceste obiective trebuie să fie măsurabile, deoarece ceea ce nu poate fi măsurat, nu poate fi controlat.

Un lider are capacitatea de a vedea viitorul și de a transmite această viziune subordonaților săi, managerilor, care îl transformă în planuri concrete, specificații și lucrează la implementare.

Întrebare: Este viziunea liderului o abilitate naturală sau poate fi dobândită?

Răspuns: Oamenii se nasc cu ea. Se nasc ca lideri sau ca buni directori sau manageri. Acestea sunt mentalități, psihologii și percepții despre lume complet diferite.

Un manager este angajat în planificarea de activități, constrângeri legate de timp, determinarea responsabilităților și priorităților. Un lider nu este doar responsabil pentru rezultate, ci poartă și responsabilitatea personală, el inspiră și motivează.

Din emisiunea Kab.TV  „Abilitățile de management”,11.06.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed