“Motivul bun pentru care societatea umană este atât de rea” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Motivul bun pentru care societatea umană este atât de rea

Regele Solomon ne-a spus deja: „Du-te la furnică, leneșule, observă-i căile și fii înțelept” (Prov 6: 6). Nu numai furnicile, dar orice societate animală este mai grijulie și ordonată decât orice societate umană. Au legi clare, responsabilitate reciprocă, se respectă și se iubesc.

Când trecem de la existența egocentrică la grija pentru ceilalți, viziunea noastră despre lume se extinde și începem să experimentăm lumea la un nivel mult mai profund.

Noi, pe de altă parte, avem legi neclare, ceea ce este la fel de bine, întrucât oricum nu le ascultăm. Suntem revoltaţi față de guvernele noastre, nepăsători față de vecinii noștri, competitivi și vicleni față de colegi și ne simțim ȋnsinguraţi și nesiguri într-o lume crudă.

Dar există un motiv bun pentru harababura pe care o facem ȋn societățile noastre. Societatea umană și societățile animale au scopuri complet diferite. Animalele operează pe instincte. Nu trebuie să decidă legile societății lor, care reguli sunt corecte și care sunt greșite. Comportamentul lor social este codat în genele lor și nu simt nevoia să le schimbe, deoarece aceste reguli îi protejează.

Societățile umane au fost inițial construite în același scop, dar acest scop nu mai este relevant. Societățile umane contemporane nu sunt construite pentru a ne proteja de dușmani; ele sunt construite pentru a ne ridica deasupra egoului nostru. Relațiile noastre sociale reflectă natura egocentrică a relațiilor noastre, iar dacă suntem suficient de curajoși să ne privim în oglindă, vom vedea cine suntem și vom începe să ne schimbăm.

Când trecem de la existența egocentrică la grija pentru ceilalți, viziunea noastră despre lume se extinde și începem să experimentăm lumea la un nivel mult mai profund. Atât timp cât ne limităm la propriile noastre nevoi, tot ceea ce vedem sunt propriile noastre dorințe. Dar când vedem nevoile altora, le simțim gândurile, speranțele, provocările și modul în care se confruntă cu ele. La fel cum ne percepem pe noi înșine ca lumi întregi, la fel o fac toți ceilalți. Cu cât suntem mai mulți oameni, cu atât mai multe lumi „absorbim” în noi înșine și cu atât mai bogată devine propria noastră lume.

Din acest motiv, societatea umană nu a fost construită să funcționeze pe instincte, ci pe oameni care dezvoltă interconectări pentru a obține o mai bună înțelegere și conștientizare a lor înșiși, a oamenilor din jurul lor și a lumii în general.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed