“Neafilierea americanilor protestanți, nu este o veste bună pentru America” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Neafilierea americanilor protestanți, nu este o veste bună pentru America

Potrivit unei cercetări Pew, publicate recent, în 2007, 78% dintre americani s-au identificat ca fiind creștini. Acum, în 2021, acest număr a scăzut la 63%. În același timp, ponderea americanilor care se identifică neavând religie (niciuna) a trecut de la 16% la 29%. Când te uiți la populația creștină, vei descoperi că ponderea catolicilor din America s-a schimbat foarte puțin, iar marea majoritate a creștinilor care devin altceva provine din confesiuni protestante.

Ținând cont de faptul că această dezvoltare nu este rezultatul unei revoluții, ci o tendință graduală și voluntară, cred că este o problemă. Este o abatere de la spiritul fondatorilor națiunii și una destul de rapidă. Dacă religia devine o chestiune de cultură, fără niciun angajament față de anumite coduri de conduită, nu va fi bine pentru America.

Religia obișnuia să ofere oamenilor un sentiment de apartenență și un scop. Le-a dat un cod moral și un sistem de reguli prin care să se poarte acasă, la serviciu și peste tot de-a lungul vieții. Oamenii ar învăța legile religiei lor în copilărie și ar continua cu ele de-a lungul vieții. Era „filozofia” de viață a oamenilor.

Religia nu le mai oferă oamenilor nimic din asta, așa că pleacă. În cea mai mare parte, după cum arată sondajul ei nu pleacă nicăieri în special. Ei nu se aventurează în alte religii, cel puțin nu încă, ci mai degrabă departe de propria lor credință și adesea departe de credință cu totul.

Tinerii de astăzi nu au nevoie de religie; nu există avantaje pentru ei. În Rusia, autoritățile reînvie religia după decenii în care a fost blocată sub regimul sovietic. O fac pentru a ține oamenii în frâu, astfel încât să nu meargă prea departe în extrema stângă sau în extrema dreaptă. În schimb, religia este folosită pentru a manipula publicul și a-l controla.

Dar America nu este Rusia. Americanii nu simt despre religie ceea ce simt rușii și astfel întreaga structură se dărâmă.

În mod ironic, singura parte a vieții în care religia poate da încă răspunsuri pe care oamenii ar dori să le audă este moartea. Tuturor ne este frică de asta, iar religia are răspunsuri reconfortante. Deoarece viața contemporană nu oferă nici o mângâiere față de dispariția celor dragi sau față de frica de propria noastră moarte, înăbușim frica prin distrageri. Jocurile video, emisiunile online, filmele și alte forme de divertisment iau locul religiei. Dar pentru cei care încă mai cred în viața de apoi, religia oferă un confort binevenit.

Anterior, centrele religioase au servit și ca centre comunitare unde oamenii se adunau pentru mesele comunitare sau pentru a celebra sărbătorile. Dar astăzi, oamenii se păstrează mai mult pentru ei înșiși și nu sunt interesați de viața comunității. Am devenit foarte materialişti; totul este un chilipir, o relație de a da și de a primi. Oamenii vor să vadă rezultate imediate, iar religia nu le oferă asta. În cel mai bun caz, oferă o promisiune liniștitoare a unui viitor bun în viața de apoi, dar tot mai puțini oameni au nevoie de asta ca sursă de confort, așa că religia își pierde atractivitatea.

Fluxul și refluxul de oameni care se mută în religie și din ea va continua și, în cele din urmă, îi va determina pe oameni să se întrebe despre sensul vieții. Vor începe să întrebe „Cine sunt eu?” „De ce sunt aici?” și vor trebui să răspundă la aceste întrebări sau nu vor găsi niciun motiv să trăiască, nici un sens în viața lor. Se întâmplă deja la generația tânără și va continua să se extindă în toate grupele de vârstă.

Odată ce ajung la acel punct, vor descoperi că sensul vieții nu este în răspunsurile reconfortante despre viața de apoi sau în imaginarea unei lumi în care toată lumea urmează regulile stricte ale unui anumit Dumnezeu dintr-o anumită religie. În schimb, ei vor găsi sensul vieții aici și acum, printre noi, în preocuparea și grija reciprocă. Oamenii vor găsi sens în a oferi și a ajuta, mai degrabă decât în a lua de la și a-i învinge pe alții. Își vor umple inimile cu iubire pentru ceilalți, iar iubirea însăși va fi sensul vieții lor.

Desigur, este un proces și nu suntem încă acolo. În acest moment, lucrurile par să devină din ce în ce mai întunecate, dar nu întotdeauna întunericul cel mai profund este chiar înainte de zori?

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed