“O lecție din gustul învechit și rău al lui Ben & Jerry ” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin O lecție din gustul învechit și rău al lui Ben & Jerry

Cu câteva zile în urmă, pe 19 iulie compania multinațională de bunuri de larg consum Unilever, care este și compania mamă a lui Ben & Jerry’s, a anunțat că „este incompatibil cu valorile [lor] pentru înghețata Ben & Jerry să fie vândută în Teritoriul Palestinian Ocupat (OPT)”. Deși oficial Ben & Jerry’s aparține Unilever, într-adevă, compania își menține propria politică atunci când vine vorba de probleme politice. Potrivit unui eseu din Stanford Social Innovation Review, Cohen și Greenfield, evreii progresiști care au fondat compania cu sediul în Vermont „au încercat să realizeze [autonomia politică] prin negocierea creării unui consiliu independent și robust pentru filiala post-achiziție”. Într-adevăr, până în prezent Consiliul de administrație independent al lui Ben & Jerry are libertate deplină în ceea ce privește declarațiile politice, chiar și atunci când acestea afectează activitatea comercială a companiei, ca în acest caz.

Mai mult, potrivit JTA News, „președinta consiliului, Anuradha Mittal, a fost furioasă la răspunsul Unilever, spunând NBC că Unilever ‘încerca să distrugă sufletul companiei. Vrem ca această companie să fie condusă de valori și nu să fie dictată de compania-mamă”. Mittal nu a fost supărată pe Unilever pentru interzicerea vȃnzării produselor către o parte din Israel. Dimpotrivă, potrivit The Jerusalem Post / JPost.com, „Consiliul de administrație independent al lui Ben & Jerry a dorit să boicoteze Israelul în întregime, dar a fost oprit de la acest lucru de către CEO-ul producătorului de înghețată și compania-mamă cu sediul în Marea Britanie. Unilever”.

Cu alte cuvinte, aroma veche și urâtă a lui Ben & Jerry este „ura față de statul evreu”. Ei nu cred că Israelul are dreptul de a exista și își acoperă agenda cu o mantie de „dreptate socială”. Dar nu este vorba despre dreptate; este o reflectare a obiecției multor evrei, în special din SUA, față de existența unui stat evreu.

În opinia mea, există două niveluri la care trebuie să raportăm declarația companiei. Primul nivel este cel superficial: contractul cu Ben & Jerry’s nu are niciun articol care să specifice restricții de vânzare în anumite părți ale țării, indiferent de motiv. Prin urmare, această cerere reprezintă o încălcare a contractului, iar statul Israel ar trebui să răspundă hotărât interzicând vânzările produselor Ben & Jerry în întregul Israel. În loc de franciza de a fabrica și distribui înghețata în Israel, licențiatul israelian își va vinde propria înghețată sau va semna un contract cu o altă companie multinațională. Pe scurt, dacă merg împotriva lui Israel, Israel ar trebui să meargă împotriva lor.

Dar cel mai important este nivelul mai profund. Faptul că doi evrei conduc o campanie împotriva Israelului este de fapt firesc; este o reflectare a aversiunii lor față de datoria față de lume. Asta nu îi va ajuta. Evreii germani au avut aceleași opinii înainte ca Hitler să ajungă la putere, dar nu i-a ajutat cu nimic, odată ce naziștii au ajuns la putere. Și acum, agenda anti-Israel nu va ajuta evreii americani; antisemiţii locali se vor ocupa de ei la fel ca naziștii sub Hitler.

Nu există nimic pe care evreii să nu-l ofere națiunilor lumii în schimbul unei simpatii. Vor renunța la identitatea, tradiția, istoria, suveranitatea lor, orice ar face lumea să îi placă. Dar toate acele „daruri” pe care evreii sunt dispuși să le acorde lumii sporesc diviziunea în poporul evreu și intensifică ura lumii față de noi. Dacă am putea să ne ridicăm peste diferențele noastre și să ne unim pentru o singură zi, am vedea că asta este ceea ce lumea își dorește de fapt de la noi: propria noastră unitate, și nu orice alte daruri.

Mai mult, dacă ne-am uni, lumea ar înțelege de ce evreii au nevoie de propria lor țară: să creeze un loc unde să se unească deasupra respingerilor lor și să dea un exemplu de iubire care acoperă toate crimele, așa cum a scris regele Solomon (Proverbe 10:12). Motivul pentru care unii evrei nu doresc să existe un stat suveran al Israelului, chiar dacă ar fi stabilit într-un teritoriu complet incontestabil, este acela că subconștient ei nu vor obligația de a fi o națiune-model, o întreprindere de ultimă generație care reunește oameni din toate culturile, etnii și credințe sub o ideologie umbrelă a unităţii mai presus de orice. Aceasta a fost ideologia care a fondat poporul strămoșilor noștri, acesta este motivul pentru care „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este motto-ul care cuprinde întreaga Tora și aceasta este sarcina evreilor, să dea un exemplu prin implementarea acest crez cel mai sublim din existență, sistemul de a uni oameni complet străini „ca un singur om cu o singură inimă”. Acei evrei care neagă dreptul Israelului de a exista încearcă să evite înzestrarea lumii cu acest dar cel mai prețios.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, consultați cartea “Alegerea evreiască: Unitate sau antisemitism, Fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreieşti”..

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed