Petrolul ieftin şi globalizarea vor sfârşi împreună!

Opinie (Chris Rhodes, profesor, scriitor, cercetător) Oferta mondială de petrol ieftin nu va lipsi curând şi vom produce petrol pentru deceniile care vin. Totuşi, ceea ce nu vom face este producerea de petrol brut – ţiţei, în ritmul actual de aproximativ 30 de miliarde de barili pe an. Pentru o civilizaţie mondială bazată în întregime pe o ofertă abundentă de petrol brut ieftin, aceasta va duce la dificultăţi importante. Dacă privim pe o perioadă de 40 de ani, de la 1965 la 2005, vom vedea că la finalul acesteia, umanitatea a folosit de două ori şi jumătate mai mult petrol, de două ori mai mult carbon şi de trei ori mai mult gaz natural ca la început şi în general, aproximativ de trei ori mai multă energie: aceasta pentru o populaţie care „doar” s-a dublat.

 „Dacă nu putem rezolva problema din punct de vedere al ofertei, trebuie să reducem cererea noastră. În absenţa transportului ieftin şi larg accesibil, vom avea nevoie să producem mult mai multe alimente şi materiale la nivel local. O astfel de transformare a civilizaţiei umane de la nivel global, la nivel local, va fi susţinută prin construirea comunităţilor puternice şi rezistente, în care oamenii vor împărţi competenţele şi cunoştinţele lor, pentru a oferi, cât mai mult posibil la nivel local, nivelul de bază.

Aceasta este filozofia care stă la baza reţelei în creştere a Oraşelor de Tranziţie. Chiar dacă pare să fie înfricoşător, putem evolua spre o stare mai fericită şi mai împlinită a vieţii, decât un status quo perceput, care, de fapt, ne scapă rapid, printre degete.

Comentariul meu: Natura se „apropie” de noi din toate părţile, forţăndu-ne să acceptăm condiţiile sale, să ne calmeze, să ne aşezăm şi să reflectăm la sensul vieţii.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: