„Revoluţia circulară”

Opinia (Frans van Houten, Chief Executive Officer al Royal Philips) „Astăzi, lumea are nevoie de o schimbare de paradigmă similară. Dar de data aceasta trebuie transformat modelul economic predominant. … Problema este că lumea a menţinut mult timp un accent miop pe producerea şi consumarea de bunuri cât mai ieftin posibil. Rezultatul este o economie liniară bazată pe utilizarea rapidă, eliminarea şi înlocuirea bunurilor.

„Susţinerea modelului actual ar necesita resurse nelimitate, uşor accesibile şi spaţiu infinit pentru depozitarea deşeurilor – ceva care în mod clar nu este posibil. Într-adevăr, consecinţele economiei noastre – emisiile mari de CO2, fluxuri de deșeuri greu de controlat, şi  extragerea din ce în ce mai grea a resurselor, pentru a numi câteva care sunt deja evidente.

„Pentru a găsi o alternativă durabilă, e nevoie doar să te uiți la natură, unde nimic nu este pierdut. … Acest lucru necesită o nouă generaţie de materiale, precum şi procese inovatoare de dezvoltare şi producţie. Se cere, de asemenea, noi modele de afaceri, de redefinit conceptul de proprietate juridică şi utilizare a noi norme de participare publică, şi noi strategii de finanţare. În cele din urmă, o economie circulară necesită adaptare logistică şi o cultură de management care îmbrăţişează noul sistem şi acordă  recompense pentru  progresul spre instituire …

„Dar afacerile nu pot transforma singure economia. Pentru a schimba accentul firmelor de la minimizarea costurilor iniţiale la maximizarea valorii totale, asigurând în acelaşi timp protecţia sănătăţii şi bunăstării oamenilor, guvernele ar trebui să schimbe procesele lor de licitație, implementând cerinţe pentru circularitate, ajutând astfel la îndreptarea spre o cerere de noi soluţii.

„În acelaşi timp, consumatorii trebuie să fie deschiși să folosească produse care nu le aparțin. Deoarece economia circulară este în mod inerent sistemică, aceasta poate reuşi numai în cazul în care toate părţile interesate pot co-proiecta, co-crea, şi co-utiliza produse şi servicii. …

„Ca toate tranziţiile majore în istoria omenirii, trecerea de la economia de tip liniar la o economie de tip circular va fi una tumultoasă. Acesta va cuprinde pionieri şi neștiutori, victorii şi înfrângeri.

Comentariul meu: Capitaliştii nu vor schimba nicioadată scopul lor: profit maxim în orice fel. Egoismul nostru nu se poate gândi la nimic altceva. Tranziţia la economia integrală, unde sunt produse doar lucrurile necesare, într-un mediu prietenos, ecologic, este posibilă numai prin reeducarea capitaliştilor fie în mod voluntar (explicându-le necesitatea) sau împotriva voinţei lor (prin suferinţă şi crize).

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: