Dorinta sistemului integral

Baal HaSulam, “Pacea in lume”: Nu fiti surprinsi daca se amesteca bunastarea unui anumit colectiv cu bunastarea intregii lumi, pentru ca, intr-adevar, am ajuns la stadiul in care lumea intreaga este considerata un colectiv si o societate. Insemnand ca datorita faptului ca fiecare persoana in lume isi aranjeaza viata in felul sau si duce traiul la fel ca toti ceilalti oameni in lume, este fortata sa serveasca si sa ii pese de bunastarea intregii lumi.

Am mai dovedit ca totala subordonare a individului colectivului este asemanatoare rotitei intr-o masinarie. Isi castiga existenta si fericirea din acel colectiv si de aceea bunastarea colectivului si bunastarea personala sunt unul si acelasi lucru. De aceea, in masura in care o persoana isi este datoare siesi, la fel este si colectivului.

Asta inseamna ca ne inrobim? Va fi necesar sa subjugam fiecare persoana si tara cererii unei anumite reguli? Atunci unde este libertatea individului? Unde este egalitatea si dreptatea, daca ii vor obliga pe altii sa faca ceva?

Realitatea este ca un noul sistem atotcuprinzator este treptat „aplicat” deasupra lumii noastre, iar noi ii suntem complet supusi. Nu se poate altfel. Trebuie sa acceptam acest sistem global, integral, care este revelat peste tot astazi. Trebuie sa ii ajutam pe toti sa faca asta si chiar sa ii obligam, pentru ca depindem unii de altii. Nimeni nu se poate delimita de ceilalti si comunica cu ei „de la distanta.” Lumea a devenit mica. Ne luam resursele din aceeasi sursa, suntem „legati impreuna”.

Sistemul interconectarii globale ne impune circumstante obligatorii. Totusi nu ne impune reguli arbitrare, ci principiul garantiei reciproce. Trebuie sa avem grija unii de altii si in acelasi timp avem dreptul sa ii obligam pe ceilalti sa vada acest principiu. Nimeni nu trebuie sa foloseasca forta pentru a-si impune parerile si regulile. Aici nu este vorba despre toanele cuiva, ci dorinta sistemului general, integral, care se exprima si ne impune obligatii comune tuturor.

Pentru ca suntem total interconectati, trebuie sa ne organizam conform sistemului universal pe care natura ni-l arata. Daca cineva nu il accepta si nu ne lasa orice alta alternativa, trebuie sa avem grija sa ne asiguram ca el va dori sa se adapteze noilor conditii, daca nu prin dorintele sale, atunci impotriva vointei sale.

Cum? Foarte simplu. Vom rupe toate legaturile cu el, il vom izola, lasandu-l singur singurel intr-un sistem global. Astazi nu mai este nevoie de razboaie sau bombe atomice. Este suficient sa privezi o tara de arterele sale vitale, sa inchizi canalele prin care exporta si importa bunuri si materii prime. Nu ii vom cumpara produsele si nu vom face schimburi cu ea, iar tara se va prabusi, inclusiv industria, energia si alte sisteme.

Astazi nicio tara nu se poate descurca singura sa traiasca in autonomie. In acest fel este totul interconectat. De aceea, trebuie sa explicam societatilor, tarilor, guvernelor ce nu inteleg inca: Singurul mod in care putem supravietui este conform garantiei reciproce, si in nici un alt fel.

Astfel bunastarea intregii lumi depinde de bunastarea fiecarei societati si fiecarei tari, si vice-versa. Totul duce la consecinte grave, pe care nici nu ni le putem imagina. Fiecare persoana va simti ca depinde de toti ceilalti in toate felurile. Chiar si cand imi pregatesc o cana de ceai fierbinte, intreaga lume participa cu mine la asta.

Situatia asta dicteaza un cu totul alt punct de vedere, o noua perceptie asupra lumii. De aici incolo sunt complet si deplin sub puterea celorlalti, depinzand direct de ei. Si daca sunt constient de asta, ca si un animal care nu isi poate pune mancarea si apa in propriile vase, atunci intelegerea sistemului de garantie reciproca imi permite sa imi iau locul in el ca un baiat ascultator.

De aceea este atat de important sa incepem educatia de astazi. Toti trebuie sa deschidem ochii sa vedem unde ne aflam.

Calea nu este usoara. Vedem astia prin exemplul Europei, care se lupta cu criza financiara. Liderii ei incerca din rasputeri sa inteleaga sensul la tot ceea ce se intampla. Se acuza reciproc, dar in realitate nimeni nu este vinovat. Atata doar ca pana acum toti s-au purtat egoist, iar acum nu mai pot face asta.

La fel se intampla si cu grupul nostru. Pentru lume aceasta este o problema materiala, in timp ce pentru noi este viata spirituala. Trebuie sa intelegem ca viata spirituala depinde de revelarea sistemului de garantie reciproca. Vom incepe sa traim spiritual doar in el si datorita lui, atunci cand stabilim interconectarea, armonia, distributia corecta si relatia de o singura inima in relatiile dintre noi.

Apoi, de la gradul nostru de interactiune spirituala, vom putea raspandi aceasta stiinta, aceasta metoda educationala lumii, in masura interactiunii materiale, dand lumii toata abundenta care trece prin noi. Cu ajutorul educatiei, vom darui lumii vasele, in timp ce Lumina care vine de la noi ii va umple cu sentimentul de viata.

In principiu lumea intelege deja ca a ajuns „rotunda” dar, pe de alta parte, inca nu simte intregul in masura conectarilor sale. In viitorul apropiat vom vedea cu ochii nostrii ca fiecare persoana care se opune garantiei reciporce va fi subiectul unor lovituri puternice. Toti acei „atotstiutori” care nu vor sa aiba relatii bune cu toti ceilalti, care nu aspira inspre disciplina, interconectare si reciprocitate – fie oameni separat, sau natiuni – vor experimenta consecintele negative ale bumerangului care ii va lovi.
Din partea a cincea a Lectiei zilnice de Cabala 10/17/11, “Pacea in Lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: