“Lumea așteaptă Israelul” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinLumea așteaptă Israelul

A Palestinian burns an Israeli flag during a rally to show solidarity with al-Aqsa mosque, in Gaza City October 17, 2014. - Reuters

Unul dintre studenţii mei mi-a spus că în urmă cu treizeci de ani, un șeic din mișcarea extremist palestiniană Hamas a prezis că în 2022 între luna Ramadan și luna iunie, Israelul va fi distrus. M-a întrebat dacă cred că există o șansă să se întâmple asta. I-am spus că poate dormi liniștit pentru că nu va fi aşa, nu acum. Totuși, dacă continuăm să ne purtăm așa cum am făcut-o până acum, nu vom exista pentru mult timp.Națiunile au votat pentru înființarea unui stat evreiesc, pentru că ele așteaptă și tânjesc în adâncul sufletului după trezirea noastră spirituală – de a da un exemplu de iubire frățească și responsabilitatereciprocă. Dacă ne împlinim visul, ei se vor aduna în spatele nostru, inclusiv Hamas. Dacă îi dezamăgim, ei vor revoca Israelul.

Coeziunea noastră internă sau lipsa acesteia determină tot ce se întâmplă, nu numai în rândul evreilor, ci în general. Toată lumea simte asta, în afară de noi. Poți auzi adesea antisemiți învinovățind evreii pentru toate problemele din lume. Aceasta este o mărturie a faptului că ei ne văd responsabili pentru bunăstarea lumii. Și au dreptate, deoarece prin propria noastră unitate sau dezbinare facem lumea să aleagă unitatea sau diviziunea.

De la înființarea națiunii noastre, am fost obligați să slujim ca „o lumină pentru neamuri, să deschidem ochii orbi, să scoatem prizonierii din temniță și pe cei ce locuiesc în întuneric din închisoare” (Isaia 42:6). 7). Nu am fost niciodată scutiți de datorie, iar faptul că națiunile ne țin la un standard mai înalt demonstrează că ei încă așteaptă ca noi să conducem prin exemplu.

Nu este o coincidență că cele două religii dominante – creștinismul și islamul – au apărut din iudaism. Totuși, pentru că exemplul pe care îl dăm în present este unul de diviziune și ură, acesta este tratamentul pe care îl primim din lume. Dacă am injecta un spirit diferit, lumea ar fi diferită, la fel și modul în care lumea tratează evreii în general și Israelul în particular.

Acesta este motivul pentru care este scris în Cartea Zohar (Aharei Mot) că, după ce Israelul va face pace în interiorul lui „Prin meritul tău, va fi pace în lume”. Acesta este de asemenea, motivul pentru care Rav Kook a scris în timpul Primului Război Mondial: „Dacă am fost distruși și lumea a fost distrusă odata cu noi prin ură nefondată, ne vom reconstrui și lumea va fi reconstruită împreună cu noi prin iubire nefondată”.

Rezultă că lumea nu ne va plăcea și nici măcar nu ne va accepta, atât timp cât nu ne place unul de celălalt. Cu toate acestea, dacă ne acceptăm și ne placem unul pe altul, lumea ne va îmbrățișa și ne va sprijini, pentru că vom da exemplul pe care se așteaptă să-l vadă de la noi.

Coeziunea noastră internă sau lipsa acesteia determină tot ce se întâmplă nu numai în rândul evreilor ci în general. Toată lumea simte asta, în afară de noi. Poți auzi adesea antisemiți învinovățind evreii pentru toate problemele din lume. Aceasta este o mărturie a faptului că ei ne văd responsabili pentru bunăstarea lumii. Și au dreptate, deoarece prin propria noastră unitate sau dezbinare facem lumea să aleagă unitatea sau diviziunea. Dacă omenirea ar allege unitatea, nu ar fi problem nicăieri. Din moment ce allege diviziunea, nu există nici o soluție pentru niciuna dintre problemele noastre și mai multe continuă să se adune.

Orice am fi, strălucește în lume. Dacă suntem „o lumină pentru națiuni”, lumea strălucește cu noi. Dacă suntem „un întuneric pentru națiuni”, lumea se întunecă cu noi și ne urăște pentru asta.

Totul este o chestiune a unității noastre interioare. Nu trebuie să mulțumim sau să liniștim pe nimeni; ar trebui să încercăm doar – după două milenii de ură și dezbinare –să ne iubim unii pe alții ca un om cu o singură inimă, așa cum eram în momentul nașterii națiunii noastre.

Aceasta este soluția pentru problemele lumii și pentru nemulțumirile pe care lumea le are împotriva noastră. Acesta este motivul pentru care, atunci când căuta soluții pentru problemele sociale ale Americii, cel mai notoriu antisemit din istoria Americii, Henry Ford fondatorul companiei auto, recomanda să analizăm vechea societate evreiască, înainte de a cădea în ură nefondată: „Reformatorii moderni, care construiesc sisteme sociale model, … ar face bine să se uite la sistemul social în care au fost organizați primii evrei”.

Într-adevăr, lumea așteaptă Israelul.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: