“Criza cipurilor spulberă iluziile noastre de independență” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Criza cipurilor spulberă iluziile noastre de independență

Zona de producție a SK Siltron CSS, o fabrică de cipuri de siliciu extinsă de producătorul sud-coreean de semiconductori este văzută în Auburn, Michigan

În ciuda încercării de a relua normalitatea după doi ani de blocări intermitente și obligativitatea vaccinării și măştilor, realitatea pare să aibă idei diferite pentru umanitate. Cea mai recentăeste lipsa acelor cipuri de siliciu numite „conductori”, cu care operează nu numai computerele, ci aproape tot ceea ce folosește civilizația modernă. Criza semiconductorilor, numită „criza cipurilor”, a devenit o amenințare pentru economia globală și o amenințare pentru stabilitatea societății. Deoarece nu am vrut să învățăm în ultimii doi ani, acum o nouă amenințare ne va arăta că dacă nu ne străduim să ne conectăm pozitiv unul cu celălalt, ne vom împiedica serios, dacă nu cumva ne vom pierde complet modul nostru confortabil de viață.

La reprezentanța sa de mașini din Stoke-on-Trent, Anglia, Umesh Samani, care este și președintele Asociației Independente a Comercianților de Autovehicule, deplânge lipsa de cipuri de calculator. El spune la BBC, că tot ce își dorește clientul este un model alb, standard, cu transmisie manuală VW Golf, dar Samani nu poate spune când va sosi acesta.‎ Ar putea dura multe luni sau se teme, chiar și un an până la livrare. Potrivit domnului Samani, producătorii îi spun adesea că lipsa de cipuri de computer este de vină.

Criza cipurilor rănește pe toată lumea. Potrivit Reuters „Casa Albă a ținut un briefing clasificat… cu unii parlamentari americani despre riscurile grave pentru economia americană legate de problemele lanțului de aprovizionare cu semiconductori, în timp ce împinge Congresul pentru finanțare de 52 de miliarde de dolari pentru a subvenționa producția. Directorul Consiliului Economic Național de la Casa Albă, Brian Deese, le-a spus reporterilor: „Cele mai bune estimări sunt că lipsa semiconductorilor disponibili a redus probabil un punct procentual complet din PIB în 2021”.

Mai rău încă, traiectoria este negativă. „Războiul Rusiei în Ucraina ar putea duce la scăderea producției de neon, un gaz critic în producția avansată de semiconductori, la niveluri îngrijorător de scăzute, într-un moment în care lumea se confruntă deja cu o penurie de cipuri”, raportează CNBC. În același timp sunt și cei pentru care criza este un noroc. McKinsey & Company, de exemplu, una dintre cele mai mari firme de consultanță din lume, explică pe site-ul său cum „companiile de semiconductori pot lua diferite căi pentru a capta noi oportunități pe măsură ce cererea continuă să depășească oferta”.

Abordarea lui McKinsey este abordarea capitalistă tradițională. Totuși, ceea ce a funcționat timp de zeci de ani nu mai funcționează. Lecția pe care ar trebui să o învățăm din multiplele crize concurente este că trebuie să ne trezim rapid din iluziile noastre de independență, deoarece suntem total interconectați și interdependenți.

Nu este o noutate. Suntem conectați și dependenți unul de celălalt de multe decenii. Diferența este că până de curând, puteam să ne prefacem că nu am fi și să scăpăm. Am luptat unul împotriva celuilalt la toate nivelurile posibile: fizic, economic, politic și social. În același timp, am făcut comerț unii cu alții de parcă nu ar exista lupte și rivalități.

Astăzi, totuși, atitudinea câinele-mănâncă-pe-câine ne-a afectat capacitatea de a menține sistemele în funcțiune. Așa cum negarea vaccinurilor de la cei care nu și le permiteau a provocat mutații răspândite în întreaga lume, negarea cipurilor semiconductoare din alte țări, fie prin interdicția vânzărilor, fie prin distrugerea fabricilor sau a lanțului de aprovizionare cu minerale vitale, se va întoarce împotriva oricui folosește astfel de tactici.

Cipurile sunt esențiale pentru orice, de la cuptoare cu microunde la supercomputere. Fără ele, nu vom putea să creștem sau să gătim alimente, să fabricăm mașini noi, să folosim lifturile pentru a ajunge la apartamentele noastre, să construim dispozitive medicale care salvează vieți, computere, avioane și rachete. Pe scurt, cipurile sunt pur și simplu prea importante pentru a putea permite oricărei țări să le refuze altora.

Când devenim prea egoiști dezechilibrăm sistemul. În loc să dorim să ne susținem unii pe alții și să beneficiem unul de pe urma succesului celuilalt, ne străduim să ne dominăm și să ne asuprim unul pe altul. Când devenim așa, orice mijloc este un joc corect.

Problema este că într-un război toată lumea pierde și rezultatul este o criză globală în care toată lumea suferă. Dacă nu înțelegem acest mesaj printr-o criză, apare o alta, mai paralizantă, care transmite același mesaj. Dacă nu înțelegem prin o a doua criză, se manifestă o a treia, mai puternică.

Aceasta înseamnă să înveți calea naturii, calea durerii și a suferinței. Putem învăța despre interdependența noastră și despre obligația ei care rezultă din a coopera și din a forma o societate echilibrată, învățându-ne pe noi înșine. Dacă acceptăm faptul inexorabil al dependenței noastre reciproce, vom învăța să lucrăm cu ea într-un mod care să fie cu adevărat în beneficiul tuturor și nu doar al celor mai puternici, în timp ce restul umanității geme de durere și caută să-i răstoarne într-o revoluție care nu va face decât să sporească suferința umanității.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: