“Este globalizarea reversiblă?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Este globalizarea reversiblă?

Această întrebare a apărut recent, când unul dintre studenții mei a menționat pregătirea guvernului german pentru o criză energetică – urmare a unei reduceri a livrărilor de gaze rusești. Ministrul Economiei din Germania a discutat despre gaz ca fiind o resursă limitată și a cerut germanilor să economisească cât mai multă energie electrică, guvernul reactivând între timp reactoarele pe cărbune. Ca urmare a acestei situații, studentului nu-i venea să creadă cum i s-a cerut celei mai dezvoltate țări din Europa să economisească energie și s-a gândit că ar trebui să ne trezim din visul globalizării în care toată lumea furnizează totul tuturor, și că fiecare țară ar trebui să se întoarcă la producerea a ceea ce are nevoie pentru ea însăși.

Globalizarea este însă ireversibilă. Dacă ne-am întoarce la fiecare țară doar pentru ea însăși, atunci am găsi costuri mult mai mari în general, pentru electricitate, mașini, mâncare și așa mai departe. Devine mult mai ieftin pentru toată lumea dacă ne furnizăm aceste provizii unul altuia.

Înțeleg riscul constant în această situație: este nevoie doar de un singur guvern din această conexiune globalizată să facă probleme și toată lumea va suferi consecințele. Tocmai din acest motiv, trebuie să ne asigurăm că menținem relații pozitive. Deși ar putea părea imposibil, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca cineva să iasă dintr-un echilibru general, totuși trebuie să investim în construirea unor relații pozitive. Și chiar dacă o anumită țară încalcă echilibrul ici și colo, ea va rămâne totuși mult mai ieftină și mai durabilă decât dacă fiecare țară și-ar asigura propriile nevoi de la început până la sfârșit.

Globalizarea ar trebui să ne conducă la o stare în care înțelegem nevoia de a lucra la conexiuni pozitive între toți oamenii și toate națiunile. Într-o astfel de stare, nu vom avea gânduri negative unul despre celălalt, iar oamenii nu se vor gândi să se exploateze unii pe alții, altfel vom ajunge pur și simplu fără elementele esenţiale ale vieţii noastre.

Bazat pe videoclipul „Este globalizarea reversibilă?” cu cabalistul Dr. Michael Laitman și Oren Levi. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed