“ISIS ca măsură pentru unitatea evreiască” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “ISIS ca măsură pentru unitatea evreiască

Două lucruri caracterizează atacurile teroriste îngrozitoare care au avut loc recent în orașele israeliene: 1. Atacatorii erau cetățeni israelieni, născuți și crescuți în Israel din familii de beduini și arabi israelieni. 2. Teroriștii au fost inspirați de ISIS. Acest val se poate domoli, dar tendința pentru viitor este clară: vor fi tot mai multe atacuri teroriste în Israel, comise de susținătorii ISIS, care provin din cetățeni israelieni de origine arabă sau musulmană.

Nu toți arabii și musulmanii sunt teroriști. Mulți dintre ei doresc pur și simplu să-și ducă viața în pace și să se bucure de bogăția care le-o permite să o obțină traiul în Israel. Cu toate acestea, educația pe care o primesc, instituțiile media care difuzează către populația arabofonă din Israel și ambianța în care cresc nu le lasă de ales decât să devină o societate care respinge în mod inerent prezența evreilor în Israel (la care se referă ca Palestina) și existența statului Israel în totalitate.

În ultimii câțiva ani statul Israel a investit multe miliarde de dolari pentru a promova educația, locuințe, oportunități de angajare și servicii comunitare în comunitățile arabe și beduine din Israel. Din păcate, din cauza dispoziției inerente anti-israeliene, asta nu generează nicio apropiere între arabi și evrei și nu reușește să genereze recunoștință în rândul arabilor față de stat sau să promoveze vreun sentiment de angajament față de acesta.

Nu doar recentele atacuri teroriste o dovedesc. După atacuri, au izbucnit sărbătoriri spontane în mai multe orașe arabe din Israel. După cum am spus, atmosfera este cea care îi încurajează pe următorii ucigași.

Dar miezul problemei nu este ura arabilor israelieni față de Israel. Miezul problemei se află printre noi, evreii. Propria noastră diviziune le alimentează ura și îndrăzneala. Cu cât suntem mai divizați, cu atât cei care ne urăsc se simt mai încurajați și ura lor se intensifică.

La fel ca în cazul oricărei forme de antisemitism, combustibilul din spatele înrădăcinării ISIS printre arabii israelieni și beduini este propria noastră diviziune – în primul rând în statul Israel și, ulterior între evreii din întreaga lume.

Dacă nu este pace între noi, nu vom avea pace cu nimeni. ISIS este doar un reper care ne arată cât de mult ne urâm unul pe celălalt. Măduva existenţei sale, oxigenul său, combustibilul său este ura noastră unul față de celălalt.

Din neatenție, poporul evreu stabilește cum îl va trata lumea. Dușmanii noștri pot fi musulmani sau creștini sau susținători ai ideologiilor sociale precum nazismul sau comunismul, dar în cele din urmă, combustibilul din spatele lor este propria noastră diviziune, ura noastră unul față de celălalt.

Hitler a luat în derâdere diviziunea noastră și se temea de unitatea noastră. La fel și Henry Ford și mulți alți antisemiți de-a lungul veacurilor. În mod potrivit, înțelepții noștri au plâns în mod repetat diviziunea noastră ca progenitor al căderilor noastre și au lăudat uniunea noastră ca sursa noastră de succes.

Nicio altă națiune nu este de așteptat să arate unitate internă. Când alte națiuni sunt unite, ele se tem. Când noi ne unim, suntem iubiți.

Nimic despre noi nu este la fel ca pentru alte națiuni. Rădăcinile noastre sunt diferite: suntem descendenți ai nativilor eclectici din nenumărate triburi și națiuni care s-au unit sub principiul de a-i iubi pe alții ca pe ei înșiși. În consecință, lumea se așteaptă să arătăm că ne pasă unul de celălalt, indiferent de circumstanțele noastre.

Când reușim ei ne laudă, iar când eșuăm ei ne disprețuiesc și spun că suntem redundanți. Cei mai nerăbdători dintre ei încearcă să scape de noi, iar restul lumii îi susține tacit.

În consecință, atunci când încercăm să liniștim lumea prin distribuirea de miliarde din ceea ce considerăm ca fiind nevoile lor, ei consideră că este mită și nici măcar nu ne urăsc pentru asta. Dimpotrivă, asta nu face decât să le sporească disprețul față de noi. Făcând acest lucru, ei ne spun de ce au cu adevărat nevoie de la noi: să ne concentrăm unul pe celălalt.

Acesta este motivul pentru care nivelul crescut al activității ISIS la care asistăm în Israel în aceste zile înseamnă că am devenit mai separați decât înainte. În consecință, singura acțiune care va respinge ura este să întărim unitatea internă.

Veți găsi mai multe despre acest subiect în cartea mea Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed