In ce parte sa merg?

Dorinta egoista vaneaza constant placere si nu are limite, conducandu-se astfel catre moarte. Nu are cum sa supravietuiasca. Chiar si in cel mai drept, gradele mineral, vegetal si animal fac tot posibilul sa avanseze si apropie moartea.

Aceasta este intreaga noastra viata: Din primul moment al nasterii incepem sa ne indreptam spre moarte. Dorinta egoista este incapabila sa existe in orice alta forma, deoarece se hraneste mai degraba din moarte decat din viata.

Totusi, putem dobandi dorinta de a darui. Este complet separata de dorinta egoista de a primi si reprezinta sufletul care exista separat de corp, indiferent daca corpul este mort, viu sau nascut din nou. Toate aceste stari se inampla numai la nivelul acestei lumi, in timp ce sufletele traiesc in Lumea Superioara, spirituala.

In alte cuvinte, noi acum tranzitam la un tip complet nou de existenta, care nu este asociat in niciun fel cu modul nostru anterior de viata. Nu vom fi capabili sa continuam pe baza educatiei, culturii sau valorilor anterioare, decat daca ele sunt necesare direct pentru nevoile existentiale ale corpului. Asa numitele valori umane vor inceta pur si simplu sa existe pentru noi, nu vom mai gasi satisfactie in ele. Si la nivel animal vom exista ca animalele, consumand nimic mai mult decat ce este necesar pentru viata.

Astfel, intreaga viata a umanitatii se va schimba radical si nimeni nu ne va forta la ea. Mai degraba, toate aceste satisfactii – fie moda, filmele sau mass media – nu ne vor da senzatia vietii. Vor fi reduse la necesarul existentei corpului si pentru orice altceva oamenii vor cauta numai la adevaratul nivel uman. Este o schimbare calitativa care nu a mai avut loc anterior.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 30.08.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed