Cabalistii despre Esenta Intelepciunii Cabalei, Partea 2

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Care este baza Intelepciunii Cabalei?

In aceasta introducere, as vrea sa clarific lucruri care sunt in aparenta simple (asa ne apar ele noua). Lucruri de care toti se preocupa, si pentru care a curs multa cerneala (in fiecare generatie), in incercarea de a le clarifica. SCu toate acestea, nu s-a ajuns la o cunoastere suficienta si concreta a acestora. Si iata intrebarile:

  1. Care este esenta noastra?
  2. Care este rolul nostru in marele lant al realitatii, in care noi suntem doar niste mici verigi?
  3. Cand ne examinam pe noi insine (ca fiinte create) ne gasim a fi corupti si cat se poate de jos. Si cand examinam operatorul care ne-a facut (Creatorul care este perfect si absolut, asa cum spun cei care L-au revelat), suntem obligati sa ne situam la cel mai inalt nivel, pentru ca nu este nimeni atat de demn de lauda ca El. Pentru ca este necesar ca de la un operator perfect sa  apara doar operatiuni perfecte. (Pentru ca rezultatul actiunilor si calitatea lor sunt marturia fauritorului lor).
  4. In mintea noastra, El trebuie neaparat sa fie complet binevoitor, mai presus de orice comparatie.(Daca El include totul in El insusi si este baza vietii, atunci El trebuie sa fie perfect. Atunci cum de a creat El atat de multe creaturi (pe toate!) care sufera si dispera de-a lungul vietilor lor? Nu este natura binelui sa faca bine, sau macar sa nu raneasca asa (sa umple existenta lor cu rau)?
  5. Cum este posibil ca infinitul, care nu are nici inceput, nici sfarsit, sa produca creaturi finite, muritoare si trecatoare? (Crearea unor creaturi limitate sugereaza existenta calitatii finite in Creator).

Baal HaSulam, Introducere la Cartea Zohar, Paragraful 1

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: