Scânteia credinţei

Ce este cel mai important este forţa dăruirii, forţa credinţei, iar Malchut, dorinţa de a primi, rămâne tot timpul sub restricţie. Restricţia nu dispare niciodată; de aceea noi vrem să ne prindem, să luăm şi să deţinem totul în jurul nostru, dar asta nu va funcţiona niciodată. Restricţia va fi tot timpul acolo, iar Malchut va rămâne goală fără Lumină.

În această lume ni s-a dat o iluzie că ne putem împlini noi înşine, însă asta este aşa doar ca să fie posibil să existăm şi să descoperim legile superioare ale naturii: dăruirea în schimbul primirii, Bina în loc de Malchut, credinţa în loc de raţiune, Lumina în loc de întuneric, bine în loc de rău. Noi construim un ecran anti-egoist, separând raţiunea de credinţă, dorinţa de a primi de dorinţa de a dărui.

Refuzăm să ne folosim dorinţele de primire a plăcerii în mod direct. În schimb, noi ne dorim să le folosim în forma opusă, ridicându-ne deasupra lor cu scopul de a dărui. Desigur, noi înţelegem că nu avem puterea pentru asta deoarece întreaga noastră natură este bazată pe primire. Dar, în anumiţi oameni, în care punctul din inima este revelat și care îi trezeşte spre spiritualitate, acolo este o oportunitate de a realiza asta.

Punctul din inima este sămânţa credinţei, o scânteie rămasă de la ecranul care a existat înainte de spargerea sufletului colectiv. Aceasta scânteie apare in dorinţa de a primi, în întuneric, în raţiunea egoistă.

Raţiunea creşte constant sub influenţa motorului interior al evoluţiei: dezvoltarea spirituală şi materială. Totuşi, credinţa creşte în noi numai atunci când atragem Lumina superioară spre noi înşine, care apoi ne trage mai aproape de sursă. Lumina superioară acţionează asupra noastră şi ne schimbă.

Influenţa Luminii asupra noastră depinde de eforturile noastre de a ne ridica în credinţă deasupra raţiunii, adică să ne folosim dorinţa de primire pe cât de puţin posibil și numai când este necesar. În mod simultan, noi acţionăm prin construirea unui mediu în grup, ca şi cum noi suntem deja în dorinţa de a dăruiri şi de a iubi, iar unitatea stă între noi.

Deşi noi nu avem nici puterea și nici dorinţa pentru aşa ceva, totuşi noi facem un efort şi atragem spre noi înşine Lumina reformatoare, Lumina înconjurătoare. Aceasta este aceeaşi Lumină care ne-a umplut sufletul în forma sa corectă înainte de spargere. Lumina aprinde punctul din inimă – scânteia rămasă în noi din ecranul care a existat în sufletul colectiv, în Adam HaRishon – iar scânteia creşte gradual într-un ecran.

În acest mod, ajungem la restricţie (ecran) şi la Lumina reflectată şi primim un nou Kli (vas). Dorinţa de a primi – raţiunea, Malchut, rămâne în întuneric, în timp ce, deasupra ei, Lumina construieşte un ecran şi senzaţia calităţilor dăruirii şi unităţii, iar în măsura în care acest lucru se petrece, noi simţim calitatea dăruirii sau, cu alte cuvinte, credinţa. Devenim conştienţi că vine la noi dintr-o anumită forţă şi, în funcţie de similaritatea noastră de formă cu ea, noi experimentăm calitatea generală a dăruirii sau, în alte cuinte, Creatorul.

Atunci noi putem să facem o comparaţie. În funcţie de diferenţa dintre calitatea noastră de dăruire şi calitatea generală a dăruirii, Creatorul, noi experimentăm fie ascunderea sau opusul acesteia, revelarea şi atingerea. În acest fel, prin ascundere şi revelaţie, noi începem să atingem Creatorul. Relaţia dintre noi şi Creator este numită “această lume” sau măsura revelaţiei, ori a ascunderii forţei superioare de noi. 1

“Raţiunea” este modul în care mă văd şi mă experimentez pe mine însumi în lume. Eu trebuie să fac o restricţie pe aceasta. Adică eu trebuie să trăiesc, nu în această raţiune, ci deasupra ei. Vreau să înţeleg lumea în mod diferit, în modul în care este văzută de Creator, ca o lume a dăruirii, a unităţii şi a iubirii. Atunci este ca şi cum trăiesc în două lumi: în raţiunea aceste lumi, pe care o percep prin cele cinci organe de simţ ale mele şi în credinţă, adică în realitatea în care aş fi dacă aş fi corectat împreună cu prietenii, un grup corectat şi Creatorul care se îmbracă în noi.

Între noi construim tipul de conexiune unde forţă superioară poate să fie exprimată datorită similarităţii calităţilor noastre, până la revelaţia sa completă. Cu alte cuvinte, noi construim o societate spirituală. 2

Din prima parte a lecţie zilnice de Cabala, 8/17/18, lecţie pe subiectul: “Munca în raţiune şi munca deasupra raţiunii”

1 Minutul 00:30

2 Minutul 10:30

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: