Mulţumesc psihologi, adio filozofi

Baal HaSulam, Întelepciunea Cabalei şi Filozofia : Nu numai că este un loc greşit pentru a discuta  cu ei presupunerile lor fabricate, timpul partizanilor acestor puncte de vedere a trecut deja şi autoritatea lora fost revocată. Noi trebue să mulţumim experţilor în psihologie materialistă pentru asta, au construit baza lor pe ruine antice, câştigând favoarea publicului.  Acum, toată lumea admite nulitatea filozofiei, deoarece nu a fost construită pe fundamente concrete. Prin urmare suntem recunoscători psihologiei materialiste pentru că ne-a predat lovitura mortală.

Acesta este un subiect sensibil. În acel timp, filozofia a încercat să domine poporul evreu şi să ia locul Înţelepciunii Cabalei. Psihologia părea să păstreze locul Întelepciunii Cabalei, în timp ce filozofia îşi atingea scopul. Dar în cursul secolului 20, psihologia s-a uzat complet.

Pentru a sări pe masă este necesară o săritură mai înaltă decât masa. Prin urmare, nu putem investiga omul, fără a ne ridica deasupra lui. Cât timp psihologii au studiat tendinţele naturale de animal ale omului, au reuşit. Ei chiar au reuşit să identifice şi să organizeze piramida dorinţelor descrisă de Abraham Maslow.

Acestea sunt mici revelaţii. În prezent, totuși, când psihologii încearcă să pătrundă puţin mai profund, întâlnesc o mare confuzie. Problema aici este că, spre deosebire de ştiinţele exacte care studiază legi fixe care nu se schimbă, psihologia se ocupă cu evoluţia legilor. Aceasta deoarece o persoană este în continuă schimbare, mai ales în vremurile noastre. Deci, rezultatul studiilor devin rapid depăşite. După mai mulţi ani, cercetătorii şi subiecţii lor se schimbă şi nu mai sunt cine erau iniţial.

Astfel, psihologia nu are un fundament concret. Nu este o ştiinţă exactă, ci o combinaţie de diverse studii mici, înguste, limitate, individuale. Deci, în final astăzi, atunci când filozofia a devenit un cuvânt murdar, psihologia este, de asemenea, epuizată. Suntem, acum, pe linia de sosire.

 

Partea a patra a lecţiei zilnice de Cabala, 20.12.2012, Înţelepciunea Cabalei şi Filozofia

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: