Acces la programul lumii, partea 2

Studiul Torei este des perceput ca studierea unor simple texte. Totusi, trebuie sa intelegem ceea ce este scris in acele povestiri. Exista patru limbi in Tora: Pshat, Remez, Drush si Sod (naratiunea, aluzia, alegoria si misterul) – patru stari de intelegere a materiei.

Textele Torei nu pot fi percepute in sensul ordinar sau in forma naratiunii istorice.

Tora este un cod care trebuie descifrat. Are patru nivele de intelegere, iar cel mai adanc nivel este intelepciunea Cabalei. Prin ea atingem adevarul iar, prin urmare, Cabala este numita adevarata intelepciune.

Fiecare poate descifra acest cod, dar pentru a o face, trebuie sa se schimbe pe sine, sa se dezvolte in minte si simturi. Atunci va descoperi ceea ce este cu adevarat scris in Tora.

Sunt patru etape ale prezentarii Torei si fiecare dintre ele este o dezvoltare separata cu respect fata de nivelul in care suntem nascuti si unde traim in aceasta lume. Tora nu presupune ca textele sale sa fie intelese literar, ca in orice alta carte. Se asteapta ca persoana sa se schimbe si sa inteleaga textele la nivelul ei intern.

Imaginati-va ca un copil citeste un basm cu mama sa, cum un print intalneste o fata, se indragosteste de ea si o duce la palatul sau. Copilul primeste informatii foarte putine din acest basm, iar mama il intelege mult mai profund si vede excat ce se intampla in el, pentru ca ea este familiarizata cu natura umana. Asta fiind, fiecare intelege basmul conform dezvoltarii sale personale.

In primul rand, trebuie sa intelegem ca este necesar sa ne dezvoltam ca om pentru a putea intelege Tora. Tora in sine ne pregateste pentru intelegerea ei, daca o studiem in modul corect. Avansand catre iubirea pentru ceilalti, regula cea mare a Torei, in masura in care dezvoltam iubirea in noi, intelegem Tora din ce in ce mai mult.

Percepem realitatea in care traim mai ampla, mai adanca si mult mai complexa. Apoi vedem toate cele patru nivele din ea.

Iubirea fata de ceilalti incepe cu prietenii apropiati si se extinde cu natiunile si apoi cu intreaga lume. Daca intreaga umanitate imi devine apropiata mie precum sunt copiii mei fata de mine, prin acest sentiment pot intelege ce spune Tora; nu exista nici un dubiu.

Intrebare: Cine dezvolta pe cine? Dezvolta Tora omul sau trebuie omul sa se dezvolte pentru a intelege Tora?

Raspuns: Omul se poate dezvolta doar prin studierea “Torei interne”, cu alte cuvinte a Cabalei.

Iubirea fata de ceilalti reveleaza noi sentimente in noi care ne permit sa iesim din noi. Acum vreau sa atrag totul catre mine si sa investighez in mine, doar pentru beneficiul personal. Dar daca ies si incep sa simt aproapele, simt realitatea din afara mea. Deja nu depinde de reletiile mele si cat de mult beneficiez de pe urma  lor. Este calea in care este in sine, ca si cum nu as exista.

Realitatea nu mai este reflectata in simturile si mintea mea. La urma urmei, de indata ce ies din perceptia mea egoista, obtin simtul si mintea sistemului general pe care Tora mi-l furnizeaza. Acestea sunt simturile si mintea sistemului superior si prin ele pot simti si intelege toata natura in forma sa adevarata.

Multumita ei, ating perfectiunea si eternitatea regasite in natura. Nu aduc interferente naturii asa cum, in trecut, prin limitarile mele, a stereotipurilor si a intelegerii incorecte, a perceptiei in sensul material si mintii pe care am dobandit-o in timpul vietii din generatia mea.

Se pare ca Tora ma ridica la un nivel al eternitatii si perfectiunii. Chiar incetez sa mai depind de corpul meu. Corpul se poate imbolnavi brusc si sa moara, dar eu raman in aceeasi constiinta, in aceeasi minte si simturi pe care le-am atins. Din moment ce Tora este eterna, ma face o persoana nemuritoare – o entitate eterna numita suflet.

Din emisiunea de pe Kab TV O viata noua din 20.10.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: