Ajutor pentru a nu deveni un hoţ

Întrebare: Atunci când cresc un copil, adulţii folosesc de obicei tandreţe în încercarea de a-l încuraja şi a-l sprijini pe copil, oricât de mult pot. De ce am sentimentul că Creatorul ne educă pe noi mai mult cu băţul decât cu un morcov?

Răspuns: Asta se numeşte: Fiecare persoană judecă conform propriilor defecte. Dar atunci când descoperi atitudinea Lui faţă de noi, vei vedea cu ce milă infinită acţioneză El. Uitându-ne cu ochii egoişti, nu putem vedea şi nu putem înţelege.

Chiar dacă azi primeşti o împlinire completă, de o sută de procente, în momentul următor, atunci când apar noi gene (Reshimot), vei simţii ca şi cum nu ai nimic şi vei întreba: Unde este Cel care m-a creat? De ce nu mă satisface?!

Din punct de vedere al egoului, este o plângere corectă. Dacă El a creat dorinţa de a primi plăcere, tot El ar trebui să o satisfacă, nu-i aşa? Doar că nu luăm în considerare faptul că El vrea să ne umple cu plăcere la un alt nivel, mult mai înalt şi, pentru a obţine asta, noi trebuie să devenim ca El. Fiind la nivelul nostru, este imposibil să justificăm acţiunile Creatorului. De aceea, stadiul celor drepţi începe de la Bina în sus.

Pentru că simţim în mod constant faptul că egoul nostru este bătut, avem abilitatea de a proceda prin credinţă deasupra raţiunii. Numai fiind imersaţi în problemele şi îndoielile care nu se mai termină, putem să reuşim să ieşim din egoul nostru. Dacă Creatorul m-ar fi satisfăcut tot timpul, aş fi fugit ca un hoţ în faţa mulţumii, ţipând mai tare decât ei: Opriţi-l pe hoţ!

După aceea, aş fi spus rugăciuni din zori până în amurg: Trăiască Creatorul, cel Bun şi Cel care Face bine! I-aş mulţumit Lui pentru generozitatea Sa faţă de egoismul meu.

Noi, totuşi, trebuie să ne ridicăm deasupra acestor dorinţe goale. Ele nu sunt doar goale, dar au un imens semn minus al unei mari suferinţe. Dacă o personă este capabilă să se ridice deasupra unei asemenea senzaţii şi începe să dăruiască, asta înseamnă că face o restricţie (Tzimtzum) şi un ecran deasupra egoului său.

Mai mult, dacă în plus la asta este capabilă să primească plăcere, dar nu pentru sine, fiind de acord să rămână goală înăuntru numai pentru a dăuri Creatorului, atunci se numeşte complet dreaptă.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 12/23/10, “Pacea în lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: