Cine nu-si doreste sa traiasca pentru totdeauna si sa fie fericit?

Intrebare: Daca Cabala ne ofera mijloacele prin care sa crestem un suflet etern in noi, este ca si cand am ales din doua conditii posibile: Una este “Eu” care este frumos, bogat, sanatos, tanar si etern, in timp ce celalat “Eu” este slab, trecator si muritor. Atunci de ce au oamenii o asa mare dificultate in a le studia?

Raspuns: Este cu adevarat alegerea nboastra? Daca egoismul ne-a dat o sansa sa alegem intre bine si rau, cu siguranta ai allege ce este bun. Daca ti s-ar fi dat un pahar gol si unul plin, fara indoiala ca l-ai fi ales pe cel plin.

Nu este cu adevarat o aegere. Pur si simplu tiu actionezi instinctive la fel cum Natura dicteaza si tu nu poti face altfel. Daca alegi incorect, inseamna ori ca ai facut o greseala sau ca esti bolnav. Cu alte cuvinte nu exista un liber arbitru aici.

In orice caz, problema este aceea ca sansa de a fi sanatos, frumos, perfect si etern sunt blocate fata de tine de un zid, o ascundere. Nu vezi aceasta stare, nu o simti in interiorul doreintei tale egoiste.

In viata aceasta fizica, vad si simt ce imi poate adduce placere, si chiar daca asta este temporar, cel putin este clar. Astfel de placeri sunt aporbate de egoul meu, corpul meu animat, eu insumi, toata familia, tot ceea ce este conectat cu mine si opinia publica. In felul acesta traieste lumea intreaga.

Dintr-o data mi se ofera ceva pentru care nu am nici o dorinta, nici suport din partea celorlalti. Cum o pot allege atunci? Cu siguranta voi alege interesele mele animalice.

De aceea trebuie sa cultivam dorinta pentru aceasta parte ascunsa numita “dorinta de a darui”. Este ceva cu totul nou, sic and ajungi sa o cunosti, va fi o lume complet diferita, o noua realitate. Tu insuti vei fi diferit pentru ca vei creste noi organe de perceptie si vei gasi noi dorinte in tine.

Pur si simplu te vei imparti in doua cu o linie dreapta. Pe de o parte vei avea tot ce ai astazi si, pe de alta parte, totul nou, fara nici o legatura intre ele.Ce vei avea de partea cea noua se numeste suflet. Totusi va trebui sa cultivi acest sistem doar din punctul pe care il posezi acum, care nu are nici o dorinta sau directie.

Problema consta in faptul ca nu vezi care este avantajul tau. Este imposibil s ail vezi in egoul tau. Iar daca crezi ca imaginezi sau doresti lumea spirituala in egoul tau chiar acum, inseamna ca vezi aceeasi lume materiala.Tu doar crezi ca este parte din spiritualitate, dar de fapt, totul este doar materie.

Totusi, aceasta imagine falsa, iluzorie este necesara pentru a o construi pe cea autentica, in special cu ajutorul ei.

Din partea a 4a  Lectiei zilnice de Cabala 11/24/10, “Corp si suflet”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: