Condus de natură

629.3Întrebare: În articolul „Libertatea”, Baal HaSulam scrie că legea dezvoltării, care ne împinge spre scopul său ne face captivi, deoarece o persoană este întotdeauna atrasă de plăcere și fuge de suferință. Există vreo libertate în asta?

Răspuns: Nu. Și ce fel de libertate poate exista dacă sunt doar o dorință de a primi plăcere? Există întotdeauna un anumit număr de opțiuni pentru plăcere și suferință în fața mea, iar eu, după înțelegerea și dispoziția mea, aleg pentru mine aparent cea mai bună opțiune. În această stare, sunt ca un animal care pur și simplu alege să scape de rău către bine ori de câte ori este posibil și cât mai repede posibil.

Întrebare: Baal HaSulam și dumneavoastră folosiți prea des termenul „animal” în legătură cu o persoană. De ce? Sună aspru.

Răspuns: Asta nu înseamnă că reducem omul la nivelul unui animal.

Ideea este că natura noastră ne controlează absolut rigid, specific, după o anumită formulă, și astfel ne face să alegem în fiecare moment starea care ni se pare cea mai bună. Singura problemă este că atât animalele, cât și noi alegem aceste stări în funcție de înțelegerea noastră a ceea ce ni se dezvăluie.

O persoană, văzând un anumit număr de posibilități în fața sa, alege cel mai bun: parțial instinctiv, parțial raţional, calculându-și opțiunile. Animalul face la fel. Totuși, face mai puține greșeli, pentru că are instincte mai dezvoltate, care se află într-un set mai mic de variații și posibilități.

Dar, în principiu, este același program. Și o persoană nu poate face nimic aici. Prin urmare, dacă ne trăim viața în mod obișnuit, atunci suntem conduși de natură și nu avem deloc liber arbitru.

Atunci cum poți defini ce este libertatea? Libertate de ce? Nu am nicio libertate de dorința mea de a primi plăcere. Singurul lucru este că pot alege un anumit tip de plăcere pentru mine. În acest caz, o înlocuiesc pe una cu alta.

De exemplu, mă pot înscrie într-un grup de slăbit. Îmi vor „spăla” creierul acolo și mă voi comporta diferit – voi alege alte forme de plăcere în loc să mănânc dulciuri. Sau, aș putea prefera să fac artă, știință etc.

Astfel, pot cădea sub influența anumitor factori externi, iar aceștia îmi vor da o scară diferită de valori. Adică pot spune că acum aleg că o anumită activitate devine importantă pentru mine, acum atrag plăcere din ea. Dar totuși, cineva m-a împins la asta. În orice caz, mă aflu în aceeași natură, care constă doar din plăcere și suferință.

Din KabTV “Prim-plan. Insula focului”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: