Credință Si Cunoastere

Întrebare: În Cabala, ce este credința și ce este cunoașterea?

Răspuns: Credința în Cabala este calitatea dăruirii, capacitatea de a mă ridica deasupra egoismului meu, când, contrar ego-ului, care îmi cere: „Primește, ia!”, mă pot ridica deasupra acestei dorințe de a primi, ia și apucă, adică să nu lucrez cu dorințele mele egoiste de a mă umple de orice fel de plăcere.

Cu alte cuvinte, am redus dorințele mele. Dorințele rămân, dar le restricționez, sunt deasupra lor. Numim o astfel de acțiune „credință mai presus de rațiune”. Rațiunea înseamnă toate dorințele mele egoiste, deoarece în ele primesc și mă simt pe mine, măreția, încrederea și gusturile mele.

Întrebare: Sunt acestea dorințele, sentimentele și emoțiile mele naturale?

Răspuns: Da. Toate sunt numite gusturi sau cunoștințe. Acestea sunt dorințele noastre de bază: hrană, sex, familie, bani, putere și cunoaștere. Mai mult, cunoașterea este cea mai mare dorință egoistă. După ea vine credința, când mă ridic deasupra tuturor acestor dorințe și lucrez cu ele nu pentru a le umple, ci pentru a mă ridica deasupra lor.

Întrebare: De ce înțelepții au numit-o  credință?

Răspuns: Pentru că aceasta este calitatea dăruirii – proprietatea lui Bina, în comparație cu proprietatea primirii, Malchut.

Întrebare: Aceasta este o calitate pe care nu o simt în dorințele mele naturale și de aceea trebuie să cred în ea?

Răspuns: Nu. Aceasta-i o calitate care este dobândită treptat sub influența forței superioare – o lumină superioară. Nu are nimic de-a face cu credința în lumea noastră atunci când venerez pe cineva sau ceva cu ochii închiși și accept în credință, tot ceea ce îmi spun. Aici (în credință mai presus de cunoaștere) mi-am stabilit în ce vreau să cred și ce vreau să valorizez în comparație cu ceea ce prețuiește egoismul meu. Adică această credință mă ridică deasupra egoismului meu. În funcție de nivelul de egoism peste care mă pot ridica, sunt în credință.

Din emisiunea de pe KavTV „Fundamentele Cabalei”, 11/11/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed