Cum sa renuntam cu adevarat la Egoism

Intrebare: Ce inseamna sa te anulezi inaintea grupului? Nu este auto-anularea, renuntarea la egoism?

Raspuns: Auto-anularea nu este neutralizarea egoismului. „Ma anulez inaintea sefului meu care-mi spune ce sa fac, inaintea politiei, si chiar inaintea copiilor mei. Cind copiii mei cer ceva, imi anulez dorinta de a ma odihni si am grija de dorintele lor.

In realitate, eu nu anulez nimic. Pur si simplu fac schimb intre o problema si alta. Prefer un lucru in detrimentul altuia, aplicind egoismul sanatos. Aceasta nu este libertatea de a alege.

Cind inteleg ca ar trebui sa ma anulez inaintea grupului, deoarece voi dobindi mult mai multe in acest mod, asta nu este auto-anulare. Asta este o calculatie egoista. Adevarata auto-anulare are loc atunci cind stiu ca din punct de vedere egoistic, nu am nevoie de asa ceva. Dupa ce m-am verificat complet, nu gasesc nici un avantaj din asta, si totusi, ma ridic deasupra motivului si a sentimentului.

Ajungem treptat la asta. Si orice altceva este facut „avind un motiv”. Aleg grupul deoarece este mai bine pentru mine sa fiu in interiorul sau, decit inafara lui. Multi oameni merg in diferite cluburi, in concordanta cu interesele lor, deoarece considera ca merita. Religia se bazeaza deasemeni pe beneficiul personal.

Totusi, intelepciunea Cabalei se bazeaza pe principii care sint opuse egoismului. Aici, nu alegem ceva care sa fie in avantajul nostru.  Chiar daca la inceput pare ca ne straduim sa ne indreptam catre un rau minor si chiar spre bunatate, care este definita ca fiind eternitatea si perfectiunea, totusi, pe parcursul drumului, noi ne ridicam deasupra egoismului. Atunci, persoana trebuie sa se respinga pe sine si sa se alature dorintei grupului.

La fel ca o brigada de comando, noi alegem sarcina comuna cu scopul de a dobindi ceva. La inceput, actionam pur si simplu egoistic, dar cu timpul, persoana isi da seama ca trebuie sa se auto-respinga deoarece taria comuna, unitatea comuna, este de preferat oricarui succes personal.
Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 10/25/10, “Arata-mi respectul Tau”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed