Drumul de la haos la armonie, partea 2

Întrebare: Tora ne spune că, la început a fost întuneric și haos din care, mai târziu, a fost creată viața. Cum se poate înălța armonia din haos?

Răspuns: Toate acestea sunt spuse numai în relație cu omul. Și chiar dacă se pare că vorbim despre perioade de evoluție care, aparent, au avut loc înaintea apariției omului, este greșit. Evoluția are sens numai prin includerea omului care a început să folosească întreaga lume și, toate schimbările apar numai referitoare la el.

Numai după crearea conștiinței și referitor la ea putem vorbi despre creația lumii, a universului, a planetei Pământ, a tuturor sistemelor și a omenirii. Înainte de apariția omului, nu pare să fi fost ceva. Iar când vorbim de întuneric și haos, ele există de asemenea numai în relație cu omul, fiindcă conștiința lui este distorsionată, adică, opusă sistemului ideal în care existăm.

Omul nu înțelege sau nu simte acest sistem, adică, el nu îl percepe nici cu mintea, nici cu inima. El vede realitatea proiectată de calitățile lui defecte pe fundalul unei lumi imuabile și perfecte.

El nu vede Lumea Superioară, Spirituală sau sistemul ideal ci, se vede pe el raportat la acest sistem, adică, el vede diferența între unul și celălalt, între calitățile omului și ale Naturii. De aceea i se pare că lumea este neagră și în dezordine.

Toată Natura manifestă dăruire, iubire, conexiune, completare reciprocă în timp ce, calitățile omului sunt exact opuse: primire, dezordine și inabilitatea de a se conecta cu ceilalți și de a-i completa. Fiecare acționează ghidat de beneficiul propriu în detrimentul celorlalți și, de aceea, vede dezordine în lume.

Dezordinea este calitatea apărută din natura omului, din egoismul său.

Până la urmă, dacă fiecare se gândește la sine și este ghidat de propriul beneficiu, fără să îi ia pe ceilalți în considerare, el oprește întregul sistem, ca un angrenaj defectuos.

În loc să se conecteze cu restul și să funcționeze împreună, ca mecanismul unui ceas, fiecare se învârte în direcția lui, după cum dorește. Ca rezultat, opunem rezistență unul altuia, ne spargem angrenajele și, întregul mecanism aproape că nu reușește să funcționeze.

Există un alt sistem care pedepsește și corectează, arătând cât de rău ne simțim din cauza aceste atitudini egoiste. Prin urmare, din lipsă de speranță, începem încet, încet să ținem cont unul de altul.

Dar, aceste luări în considerare sunt de asemenea egoiste, fiindcă pentru mine lucrul principal este binele propriu și, îi iau pe ceilalți în considerare numai dacă este necesar. Rezultă că, reușim cumva să existăm dar, viețile noastre sunt pline de suferințe și haos. Haosul și dezordinea din viețile noastre sunt rezultatul faptului că fiecare suntem controlați de forța propriului egoism și ne gândim numai la propriul bine și nu la beneficiul sistemului comun. Acesta este motivul principal al dezordinii manifestate în toate sferele vieții noastre.

Din KabTv „O viață nouă” din 24/10/2017

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed