Egiptul în ochii unui sclav şi în ochii unui om liber

Întrebare: Cum poate număra omul cei 400 de ani (nivele) ale şederii sale în exil, dacă Egiptul este în întuneric total?

Răspuns: Este imposibil de socotit şi din această cauză evdarea are loc deodată, în grabă. Omul nu ştie când va ieşi din exil. Să presupunem că cei 400 de ani de exil se termina astăzi la 13:30, dar tu nu poţi ştii asta. Nu vezi că în conformitate cu povestea, evadarea este făcută brusc? Ţi se spune numai ce să iei cu tine: componentele care alcătuiesc vasul spiritual pentru ca, mai târziu, să fii în stare să te ridici deasupra lui.

Conform poveştii, după ce ieşim din Egipt, nu lăsăm nimic în urmă. Iau tot aurul, toate animalele, toate proprietăţile şi las totul în urma mea o ţară pustiită, distrusă. Distrug până la pământ ţara care odată a fost înfloritoare, mare şi prosperă, cu oraşe minunate, şi plec.

Desigur, plec pentru o viaţă mai bună şi nu am nimic de pierdut. Nu mai există niciun motiv să rămân în Egipt, unde nu mai este nici măcar apă de băut, pentru că totul a fost transformat în sânge şi totul este mort.

Aşa vede o persoană lumea corporală pe care o părăseşte. De fapt, palatele minunate sunt încă acolo, la fel şi toate lucrurile bune, totul este înfloritor, dar, în ochii mei, pare ca o ţară distrusă şi în întuneric. Aşa este percepută în noile mele discernăminte care mă obligă să dispreţuiesc luxul şi să îl văd ca gunoi şi să vreau să scap de el.

Totuşi, dacă m-aş uita la tot prin ochii mei de sclav,  aş vedea pământul bogat şi m-aş gândi că nu este nevoie să evadez. De fapt, pământul Egiptului este înconjurat de deşert.

Dar deoadată, decid că rămânerea acolo este cel mai rău lucru şi că nu există nimic mai rău decât asta. Nu este doar un deşert, ci un loc de distrugere îngrozitoare şi de singurătate. Totul este în ochii privitorului.

Din partea a treia a Lecţiei zilnice de Cabala din 18.04.2012

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: