Ghid Catre Bunatate

Ne aflam intr-o realitate necunoscuta, iar pana astazi, desi existam in aceasta lume, inca nu stim exact unde ne aflam, conform carui program ne dezvoltam si catre ce scop ne indreptam. Nu intelegem nimic din viata noastra, iar la adapostul ascunderii, ne consideram destepti si inteligenti, ca si cum am avea cunoastere, opinie proprie si liber arbitru.

Insa, cand ne apasa loviturile si suferinta, noi intelegem ca suntem incapabili de ceva, ca nu intelegem nimic si ca nu avem nici o sansa sa ne comportam inteligent. In special acum, in timp de criza, vedem ca nu avem nici o sansa sa ne raportam corect la realitate, ca ne confruntam cu  probleme si nu avem nici cea mai mica abilitate de a le intelege. Chiar daca am inteles ceva, uneori, cu o fractiune de timp inainte, asta nu ne da forta de a ne schimba starea sau sa ne comportam diferit. Chiar daca ne decidem ca trebuie sa ne schimbam si sa ne comportam diferit, nu avem fortele necesare sa ne schimbam comportamentul. Deci care este sensul acestor decizii daca nu ne putem schimba, influenta, pe noi insine si lumea intreaga?

Chiar si atunci cand vedem ca noi ne producem doar rau si nenorociri, ca de fapt ne indreptam singuri catre moarte, chiar si atunci suntem incapabili sa ne oprim. Ce  insignifianta, ce ticalosie!  Ne-am incheia pur si simplu vietile noastre in interiorul vointei de a ne bucura, care ne va ucide, dar nu vom primi Tora, mijloacele de a corecta dorinta egoista astfel incat, pornind de la cel mai de jos punct posibil, un moment inainte de moarte, am putea incepe sa ne ridicam catre varf, la nivelul Creatorului,  la cea mai inalta, opusa proprietate- vointa de a darui.

Aceste mijloace numite, „Tora” sunt cele mai importante. Fara ele nu exista sansa sa dobandim ceva. Nu ne putem dezvolta prin suferinta. Influenta suferintei face doar ca dorinta de placere sa se dezvolte. Loviturile duc la dorinta de evitare a problemelor prin orice mijloace, iar la sfarsit duc spre moarte, in vederea evitarii suferintei. Cand dorinta simte o suferinta de nesuportat, datorita absolutei sale opozitii fata de Lumina, doreste sa se anuleze complet pe sine, orice doar sa nu sufere.

Daca este asa, atunci Tora este singurul mijloc care ne conduce spre viata, corectie si existenta.  De aceea, nu exista nicio cale de suferinta, nicio cale fara Tora. Tora trebuie sa fie revelata umanitatii, astfel incat oameni sa fie capabili sa o utilizeze. Iar ei trebuie sa o reveleze in forma corecta- asemenea Luminii care reformeaza. Insa daca ei nu folosesc in mod corect Tora, adica nu o inteleg, asta inseamna ca ei urmeaza calea suferintei. Daca o utilizeaza in mod corect, atunci ei urmeaza calea Torei, calea Luminii. Iar daca se afla la mijloc, intre una si alta, ei avanseaza pe „calea pamanteasca”.

Prin urmare, articolul lui Baal HaSulam „ Revelarea Divinitatii” (Matan Tora) este foarte important, deoarece ne spune cum putem primi Tora. Exista o daruire de sus a Torei si exista o primire de jos a Torei. Toate suferintele ne apar pentru ca nu folosim corect Tora, Lumina care reformeaza, care ne reintoarce la sursa bunatatii. Totul depinde de eforturile noastre de a deveni mai buni. Prin urmare, nu ne lipseste nimic in afara acestor mijloace. Deci hai sa aflam cum sa primim Tora si sa ajungem la bunatate!

Din partea 4   Lectia Zilnica de Cabala 6/19/11, “Matan Torah (Daruirea Torei)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed