Inchizand Reteaua Dorintei

Tot ceea ce simtim este esenta dorintei de a primi in care o anumita forma este revelata. Cu alte cuvinte, dorinta primeste o forma sau alta sub influenta Luminii care actioneaza asupra sa. Aceeasi dorinta este fundatia tuturor lumilor, insa exista diferite forme la diferite niveluri.

Tot ceea ce vedem acum este la cel mai scazut nivel al dorintei. O forma mai avansata apare atunci cand dorinta preia intentia de a darui, daca prima este inlocuita de forma sa pentru a modela forma spirituala. Altfel, nu exista diferente intre diferitele parti din diferitele lumi si diferitele grade. De fiecare data, este la fel de simplu, ca si cum am privi prin ochelari diferiti si astfel vedem lumea  altfel.

Dorinta ramane neschimbata si exista 620 de sub-dorinte in ea si care toate sunt conectate in acelasi mod. Toate aceste grade vin pana la Malchut a Ein Sof (Infinitatea). Si acum si noi vedem Malchut a Ein Sof, dar de la nivelul nostru in conformitate cu vasul nostru de perceptie. Acesta este sensul frazei:  „Persoana judeca in functie de imperfectiunile sale.”

Intrebare: Cum sa explicam asta unei persoane care nu studiaza Cabala?

Raspuns: Conteaza dorinta de a primi. Un atom consta din particule care sunt de fapt energie, sau cu alte cuvinte dorinta de miscare. Daca particula nu vrea sa se miste, dispare. Aceste particule sunt de fapt energie, lumina. Ele interactioneaza una cu cealalte, conectandu-se si creand diferite alte conexiuni. Dorinta colectiva este formata din aceste conexiuni, in conformitate cu cele patru faze sau cele patru tipuri de naturi: neanimata, vegetala, animata si vorbitoare.

Totul este o dorinta. Care se poate ridica, poate cobora, se imparte in „plus” si „minus”, insa esenta sa nu se schimba. Aceste imagini ale materiei noi nu am fost invatati sa le comparam cu, conceptele stiitifice, si nu numai cu fizica cuantica, ci de asemenea cu campurile care lucreaza cu perceptia realitatii. Intr-un fel sau altul, astazi este clar ca materia este energie. Ceea ce are legatura cu noi si cu modul in care percepem realitatea. Desigur, nu oricine poate intelege asta, dar cel putin vor crede in evidentele prezentate de stiinta. Noi percepem multe lucruri din viata ca fapte fara a ne obosi sa le verificam.

Deci, daca toata creatia este o dorinta de a primi, noi putem vorbi despre similaritate sau diferente sau departare doar in termeni de dorinta de a primi. Dorintele egale sunt impreuna. Cu cat difera  mai mult, cu atat mai departe sunt una de alta. Dorintele opuse sunt infinit mai distantate unele de altele- de la adeziune pana la totala opozitie, si toate celelalte stari intermediare care sunt intre ele. Totul este masurat in functie de dorinta.

Asta inseamna ca munca noastra este simpla. Noi trebuie sa verificam dorintele si sa inaintam in consecinta. Ca un psiholog, ma uit la mine, imi examinez dorintele din afara, verificand parametrii lor: ce forme de dorinta sunt in mine, in ce masura ma controleaza si in ce masura le controlez eu? In functie de nivelul actual de intelegere, eu determin forma dorintei si o egalizez cu forma curenta.

Apoi caut o cale sa ma indepartez de forma curenta a dorintei. Cabalistii spun ca noi putem face asta cu ajutorul Luminii care Reformeaza. Ceea ce inseamna ca eu trebuie sa imi determin starea mea curenta ca indezirabila iar starea viitoare ca buna si dorita. Distanta dintre aceste doua stari imi cauzeaza o durere mare si in acelasi timp starneste un dor in mine si ma ajuta sa ma manifest in grup.

Totul este determinat de proportia dintre ce doresc si ce exista. Descopar amarul adevar din starea curenta si tanjesc dupa noua stare si Lumina superioara isi face treaba, deoarece este Lumina care poate face schimbarile necesare pentru a ajunge la forme mai avansate ale dorintei.

Deci este o metoda simpla, desi include mai multe componente: grupul, profesorul, cartile, maretia Creatorului, studiul, imaginea realitatii, lumile, etc. Daca in cele din urma atribuim toate acestea exteriorului, ramanem la starea prezenta, pe care o socotesc atat de indezirabila pe cat o socotesc pe cea urmatoare de minunata si pe care daca nu o ating, atunci mai bine mor decat traiesc. Si unde este Lumina? Ea vine prin grup, deoarece urmatoarea stare este esenta conexiunii la un nou nivel. Aceste conditii ma fac sa actionez.

Din partea a 4 a Lectiei Zilnice de Cabala 26/06/2012, “Introducere la Cartea Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed