Îndepărtând miturile legate de Cabala, partea 11

Cabala nu a făcut pe nimeni să înnebunească

Întrebare: Multor oameni le este frică de Cabala pentru că există zvonuri că aceasta îi poate face să înnebunească. Este adevărat ? Şi dacă nu, de unde vine acest zvon ?

Răspuns: Baal HaSulam, în Introducere la Studiul celor Zece Sefirot, dar şi Ari şi alţi mari Cabalişti, ne explică de unde provin asemenea zvonuri. Nu există niciun pericol în studierea Cabala. Nu am văzut în toată viaţa mea ca aceasta să facă pe cineva să înnebunească.

Cu toate că sunt mulţi oameni care încep să studieze şi se opresc şi devin supăraţi că ceea ce pretinde Cabala nu a fost exact ceea ce se aşteptau. Am primit scrisori de indignare care pretindeau că eu nu am vurt să le deschid uşa către Creator. Dar eu predau numai baza surselor originale ; restul, depinde de fiecare.

Aşa este de fapt în orice studiu. Atunci când am absolvit universitatea, m-am înscris să continui să studiez pentru a obţine doctoratul. Şi au fost şi alţii care au terminat cumva şcoala şi nu au vrut să studieze mai departe.

Totul depinde de om şi de dorinţa lui. Oricine poate studia ; înţelepciunea Cabala nu cere abilităţi speciale, altele în afară de dorinţă.

Cabaliştii însăşi au răspândit zvonuri precum Cabala poate face pe cineva să înnebunească. După distrugerea Templului, oamenii au căzut din nivelul spiritual în ură nefondată ; de aceea, Cabala a intrat în ascundere pentru 1500 de ani, până în timpul lui ARI. Şi, de aceea, Cabaliştii au răspândit zvonuri că este interzis să abordezi Cabala.

Şi au reuşit atât de mult încât aceste mituri sunt încă în viaţă chiar şi în timpurile noastre, 500 de ani după ce a fost ridicată restricţia. Chaim Vital, discipolul lui Ari, a scris în secolul 16 că nu mai este nicio prohibiţie pusă asupra studiului Cabala.

Baal Şem Tov şi alţi mari Cabalişti, fondatori ai Hasidismului, au făcut toate eforturile pentru a disemina înţelepciunea Cabala. Cu toate acestea încă mai există o mulţime de mituri legate de Cabala şi mulţi oameni, în special printre oamenii religioşi, protestează împotriva diseminării ei. Nu mai există prohibiţie, din contra este o datorie să o studiezi.

Din programul de radio israelian 103FM din 28.02.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: