Înţelepciunea Cabala nu este filozofie

Întrebare: Faimosul filozof indian Jiddu Krişnamurti crede că şcoala ar trebui să îi înveţe pe copii abordarea holisitică şi cu iubire a vieţii.

Krişnamurti spune : „Omul a construit în el imaginea unui zid de securitate – religios, politic, personal. Acesta se manifesta ca simboluri, idei, credinţe. Greutatea acestor imagini domină gândirea omului, relaţiilor lui şi viaţa lui zilnică.

Aceste imagini sunt cauza problemelor noastre, pentru că ele îl despart pe om de om” (Krishnamurti, “The Core of the Teachings”) Cum se raportează înţelepciunea Cabala la asta ?

Răspuns: Înţelepciunea Cabala priveşte pozitiv toate filozofiile care vorbesc de iubire şi prietenie. În acelaşi timp, întreabă cum implementăm aceste lucruri, pentru că de fapt aceasta este problema. Fiecare om din lume va spune că prietenia este excelentă !

Iubirea altora ? Minunat ! Ajutor reciproc ? Vital ! Dar cum le îndeplinim dacă avem o natură complet diferită ? Omul se uită la ceilalţi ca un lup, gândindu-se cum să-i apuce de bergată.

Aceasta este natura noastră egoistă. Omul este o creatură care este operată de un egoism subiectiv, care se gândeşte numai cum să se susţină în cel mai confortabil mod. De aceea, principala problema este în implementare. Unde găsim puterea să depăşim ego-ul ?

Dacă înţelegem că egoismul este rău, am putea fi probabil de acord. În acelaşi timp, nu vedem nicio alternativă la ego. Nu ştim şi nu putem să-l depăşim. Câteodată, încercăm să facem fapte bune, dar ne simţim chiar mai rău decât atunci când facem fapte rele.

Avem nevoie de o forţă superioară pentru a depăşi ego-ul, o forţă superioară care este deasupra naturii noastre deasupra ego-ului. Dacă o putem găsi în natură sau undeva pentru a o lua şi găsim o modalitate de a o atrage, atunci am avea ceva despre care să discutăm. Dacă nu, toate proiectele minunate şi toate filozofiile rămân la nivel teoretic.

Întrebare: În ciuda filozofiei indiene a iubirii şi a prieteniei, în India există o castă de neatins.

Răspuns: Este straniu, într-adevăr, că există sectoare care sunt de neatins într-o naţiune care vorbeşte de iubire. Dacă fiecare religie este bazată pe iubire, compasiune şi simpatie, unde este iubirea şi simpatia ?

De fapt, există o uriaşă separare între oameni : caste, societate, familie şi clanuri. Aceste exemple ilustrează în mod clar cât de dulci, dar goale, pot fi aceste idei. Există filozofii conform cărora ar trebui să stai şi să auto-reflectezi.

Cineva, care are un anumit caracter, va rămâne aşa cum este, până când o forţă externă numită Lumina Superioară îl va corecta în mod sistematic, conform cu ceea ce spune înţelepciunea Cabala. Este singura noastră speranţă.

Din emisiunea de pe Kab TV „Ştiri cu Michael Laitman” din 19.06.2016

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: