Lupta cu umbra Holacaustului, partea 1

Întrebare: Care este forța spiritului uman și de unde provine ea? De ce în perioada cea mai grea a holocaustului, exact atunci când oamenii erau în pragul supraviețuirii, au arătat cel mai înalt spirit și și-au păstrat demnitatea umană?

Naziștii au încercat să coboare oamenii la nivelul animalelor, dar chiar și în lagărele de concentrare și în ghetouri, evreiii au reușit să-și păstreze spiritul și un sens de ajutor reciproc, organizând educația și chiar teatrul, și au făcut orice le-a permis să se simtă umani și să se ridice deasupra stării în care se aflau.

Răspuns: Acesta este un fenomen psihologic cunoscut. Când o persoană nu simte nici o posibilitate de a schimbă ce se întâmplă, este forțată să fie de acord cu puternica și nemiloasă forță care îl presează că într-o menghină. Iar atunci se poate doar apleca și să accepte totul așa cum este. Dar în interiorul acestei singurătăți se trezește un punct al adevărului, spiritul uman.

Trimițând astfel de dificultăți, Creatorul, în același timp, ne întărește spiritul uman. Și, prin urmare, vedem că și la trimiterea acestei enorme presiuni, omul în interiorul sufletului simte că acesta îi este destinul, simte forța superioară. Aceste lovituri cad asupra lui de deasupra iar el trebuie să se aplece și să încerce să supraviețuiască păstrându-și aspectul uman cât mai mult posibil.

Prin urmare, în timpul Holocaustului, am văzut astfel de exemple de curaj și de autodepășire. Cu toate acestea, este un idiciu că oamenii doar s-au resemnat, acceptând ceea ce se întâmplă, așteptând pur și simplu ca lovitura să treacă.

Acesta este similar cu ce s-a întâmplat lui Rabbi Akiva care călătorea pe o navă și a întâlnit a furtună violentă. Vasul s-a scufundat dar Rabbi Akiva a reușit să supraviețuiască, fiind singurul supraviețuitor.

Când a fost întrebat ulterior cum a reușit să rămână pe linia de plutire, a explicat că apucat un buștean și de fiecare data când venea un val mare apleca capul. În acest fel, în loc că valurile să-l înece l-au purtat către țărm.

Se pare că este prea târziu să mai luptăm în starea în care în lumea noastră este evidentă o forță a răului care are permisiunea să ne distrugă,. La urmă urmei, am pierdut această luptă dacă am permis ca forță răului să-și facă apariția. Prin atitudinea noastră dintre noi am permis nazismului să se ridice, să vina la putere, și să înceapă apoi să conducă toate națiunile Europei.

Și aplecându-ne capul, permitem acestei forțe să treacă peste noi și putem atinge tărmul promis.

Problema este că evreii ar fi putut preveni venirea naziștilor la putere dacă ar fi ascultat de mesajele lui Baal HaSulam și a altor cabaliști și ar fi inceputut corectarea lumii. Dar nu am făcut-o și am trăit o viață normală în exil. Marele cabalist Ari, în secolul 16 a cerut începerea corectării lumii. În vremea lui, perioadă de exil se terminase iar mântuirea începuse.

Dacă nu ne mișcăm împreună cu forțele izbăvirii care au început să acționeze în lume și rămânem în exil ca în trecut, nevrând sau chiar opunându-ne acesteia, invităm asupra noastră a reacție foarte rea și forțe periculoase de distrugere. În acest caz toate acestea sunt revelate în lume și acționează împotrivă poporului Israel.

Din emisiunea de pe Kab TV „O viaţă nouă” din 28.04.2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: