Modalități de rezolvare a conflictelor

Întrebare: Există diferite modalități de a rezolva conflictele. Prima este confruntarea, când participanții încearcă să se forțeze reciproc să-și accepte punctul de vedere. A doua este o încercarea de a evita conflictele. A treia este adaptarea, adică renunțarea la propriile interese de dragul intereselor altora.

A patra modalitatea este compromisul, atunci când ambele părți cedează una față de alta, acceptând punctul de vedere al părții opuse, dar într-o anumită măsură. Ultima este cooperarea. Aceasta este cea mai acceptabilă formă, care ia în considerare interesele ambelor părți.

Care dintre aceste strategii este cea mai eficientă? Cum ar trebui să ne ocupăm de conflicte?

Răspuns: Abordarea corectă a conflictului este posibilă numai după ce începem să înțelegem natura conflictului, necesitatea lui și posibilitatea rezolvării lui. Trebuie să ne dăm seama că nu putem exista fără conflicte, că întreaga noastră natură se dezvoltă numai prin ele.

Se spune că o persoană înțeleaptă vede dinainte la ce trebuie să ajungă și, prin urmare, întâmpină orice stare și știe cum să meargă mai departe de acesta către scop, să se ridice în atingerea naturii în legătură cu aceasta.

Întrebare: Deci, dacă nu avem cunoștințe preliminare despre esența conflictelor și natura lor, atunci nu există nicio șansă să ajungem la o soluție?

Răspuns: Da. Ne vom comporta ca niște copii la grădiniță.

Întrebare: Credeți că compromisul și concesiunile ar putea fi o soluție la conflict?

Răspuns: Nu. Să spunem că amânăm decizia pentru o perioadă necunoscută de timp, ce va urma? De regulă, un conflict reapărut care nu a fost rezolvat în trecut devine și mai grav.

Întrebare: Ce puteți spune despre cooperare?

Răspuns: Dacă se presupune că părțile se unesc pe deplin în noua lor cooperare bazată pe diferențele anterioare, atunci aceasta este într-adevăr soluția corectă a conflictului. Acesta este un succes.

Din emisiunea KabTV „Abilități de management”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed