Ne aflăm la prag

Întrebare: Ce înseamnă conceptul de „Secret în Tora”?

Răspuns: Un secret este ceva ceva ce nu pot să împărtăşesc chiar dacă este clar pentru mine că există. Experimentez senzaţia  de „secret” atunci când stau în  pragul a ceva nou, înainte să deschid uşa.

Pe lângă aceasta, irelevant pentru mine, „secretele Torei” sunt Luminile ce sunt ascunse de Atick. Ele sunt în capul Arrich Anpin sub forma de înţelepciune ascunsă. Aceste Lumini sunt ascunse pentru că acum nu avem o acoperire pentru ele care ne-ar permite să le înţelegem. Totuşi, pentru mine nu sunt un secret pentru că nu le simt.

Adevăratul secret este cortina pe care o simt. De exemplu, exilul este anticiparea mântuirii, care este simţit ca ceva extrem de important, dar neobţinut încă. Înăuntrul fiecărei senzaţii de gol, eu desenez deja conturul viitoarei împliniri. Asta înseamnă să te simţi în exil: înţeleg şi simt ceea cce vreau şi ce îmi lipseşte este numai implementarea.

Acelaşi lucru este adevărat şi pentru un „secret”: simt că îmi lipseşte calitatea de a dărui, astfel încât, în interiorul luminii Hassadim voi revela Lumina Hochma. Conoaşterea ce îmi aduce această lumină îmi este ascunsă.

Din partea a 4-a a lecţiei zilnice de Cabala  din 4/26/11, “Descoperind o parte, acoperind două”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed