Omul într-o lume interconectată

Elementul „libertate” în programul rigid al Naturii

Întrebare: Potrivit lui Baal HaSulam, legea garanției reciproce este baza interacțiunii tuturor organismelor vii și este construită pe echilibrul dintre primire și dăruire.

Mai mult, legea primirii este aceea că fiecare membru al societății încearcă să obțină tot ceea ce are nevoie pentru a trăi în modul în care o cere sistemul său egoist, individual. Iar legea dăruirii este aceea prin care fiecare persoană are grijă de bunăstarea întregii societăți.

Dacă o persoană nu respectă legea dăruirii, atunci este lovită de dezastre și de probleme transmise lui de natură. Cum poate omul să respecte această lege?

Răspuns: Cum să respecți este o problemă. Iar faptul că o persoană este obligată să respecte această lege rezultă din imaginea naturii care ne este dezvăluită.

Vedem în fața noastră o imagine absolut integrală: o singură natură în care omul este inclus cu toate egoismele sale, „formele de cercetare” științifice și anti-științifice. Se dovedește că nu putem să ne eschivăm și să evadăm din imaginea integrală a naturii. Fie că ne dorim sau nu, suntem în interiorul acestui sistem și nu putem exista în afara acestuia.

Acest sistem este în continuă evoluție: de la nivel mineral de sute de mii de ani, la nivel vegetal de zeci de mii de ani, la nivel animal de mii de ani și la nivel uman realmente timp de zeci de ani. Cu alte cuvinte, natura mai înaltă cu cât este mai organizată, cu atât mai repede apar în ea etapele dezvoltării.

Singura întrebare este când începem să ne descoperim pe noi înșine în acest sistem? Vedem că ne opunem dintr-un motiv foarte simplu. Nu suntem implicați instinctiv în natură, deoarece ne afectează elementul de libertate.

Putem fi de acord sau nu cu modul în care acționează natura asupra noastră și, în funcție de asta, ne determinăm soarta. Se dovedește că suntem oameni nefericiți. Natura ne este dată, putem trăi în ea, putem să lucrăm, să ne reproducem, să creăm orice imaginabil – spre deosebire de animale – următorul nivel, conștient. Și nu știm ce să facem cu asta.

Creăm totul bazat pe felul nostru natural egoist, acționând în detrimentul celorlalți și în mod evident, în folosul nostru. Nu înțelegem că natura integrală ne obligă să devenim diferiți. Pentru beneficiul sinelui înseamnă pentru beneficiul celorlalți.

Din KabTv „Era post-coronavirus” 16/04/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: