Paştele este naşterea unei naţiuni

Întrebare: De unde vine tradiţia de a avea o masă specială în prima noapte de Paşte (Seder) şi ce înseamnă?

Răspuns: Masa de Paşte este o tradiţie minunată care simbolizează cel mai mare punct de cotitură în istoria poporului Israel, naşterea naţiunii. Tot ce a fost înainte se poate numi o stare de embrion.

Poate fi comparată cu o picătură de sămână care intră în pântec, într-un loc sigur şi corect, unde începe să se dezvolte. În timpul celor nouă luni de sarcină, trece prin diferite stări de creştere, până când, deodată, începe să nu se mai simtă confortabil.

Acealaşi loc, care era sigur, bun şi care proteja embrionul care se dezvolta din picătura de sămânţă, începe deodată să îl ameninţe, să îl preseze, dorind să îl scoată afară, răsculându-se împotriva lui.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi poporului Israel în Egipt. La început, când evreii au venit în Egipt, totul era minunat, acei aşa numiţi şapte ani de saţietate. Totuşi, după aceea condiţiile lor au început să se degradeze repede; tensiunea şi ameninţările au început să crească rapid. Şi nu ştiau unde şi cum să fugă.

Asta simte un embrion în uter, înainte să se nască, şi aşa s-au simţit evreii în exilul din Egipt, conform cu ceea ce spune Tora. Astăzi, simţim acelaşi lucru în lumea modernă, când natura devine atât de ostilă şi ne ameninţă. Umanitatea s-a dezvoltat tot timpul, dar în zilele noastre simţim pentru prima dată că am ajuns la un capăt mort şi că nu mai avem unde să ne dezvoltăm

Natura începe să ne închidă într-un cerc. Suntem blocaţi pe acest Pământ cu o ecologie otrăvită şi nu ne găsim un loc. Aceste procese sunt foarte similare cu dezvoltarea embrionului, istoria dezvoltării poporului Israel şi evoluţia întregii lumi.

Mulţi oameni seculari, care nu sărbătoresc nicio sărbătoarea evreiască, totuși sărbătoresc masa de Paşte (Pesah Seder), pentru că uneşte fiecare familie ca un om. Astăzi, sărbătorim naşterea naţiunii noastre.

Din emisiunea de pe Kab TV O viaţă nouă din 12.04.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: