Personajele Purim-ului: Mordechai

Întrebare: Printre eroii sărbătorii Purim, cine este Mordechai?

Răspuns: Mordechai este o persoană misterioasă dar nu „un cal întunecat” ci o persoană a luminii.

El este complet invizibil pentru că nu îi place să iasă în evidența. Singura persoană pe care o deranjază este Haman care realizează că dacă evreii au un conducător, nu vor fi ușor de controlat, subjugat și anihilat.

Întrebare: Ce vede Haman în Mordechai? Mordechai doar stă liniștit lângă poartă.

Răspuns: Mordechai într-adevăr stă liniștit lângă poartă, dar el este calm pentru moment. Imediat ce Haman începe să acționeze, puterea lui Mordechai, încăpățânarea sa și maniera fermă sunt imediat arătate, ceea ce nu este bine pentru Haman. Din moment ce Mordechai nu stă la poartă orașului ci la poartă regelui, îl deranjează pe Haman. Pentru a-l interpela pe rege, el trebuie să scape cumva de Mordechai.

Mordechai reprezintă forță potențială care există în poporul evreu, care odată i-a ajutat să se unească și să se ridice deasupra egoismului. Această putere încă există și sălășluiește în noi. Ea poate atrage și alte forțe pozitive din exterior care există în creație, în natură. Așadar, Mordechai reprezintă un pericol pentru Haman; este necesar pentru el să îl subjuge pe Mordechai. Astfel, Haman găsește diferite metode ca aceea când se îndreaptă spre Regele Ahasuerus, etc.

Este un contrast clar între cele două personaje. Haman reprezintă atitudinea ego-ului, arătând că egoismul a fost creat să îndeplinească o persoană, să o ridice, să îi beneficieze și să o ajute să înainteze. Cu alte cuvinte, este o metodă capitalistă sănătoasă a vieții. Dar Mordechai spune că ego-ul ne este dat doar că să ne putem ridica deasupra lui, că doar așa este posibil să descoperim lumea superioară, nivelul următor, dimensiunea următoare în care trebuie să existe umanitatea.

Așadar există contradicții ideologice serioase între Haman și Mordechai. În final se descoperă că deși Haman are dreptate în legătură cu ego-ul care este puterea ce ne motivează să înaintam, tocmai calitatea lui Mordechai este forța care ne corectează și ne ridica la nivelul Creatorului, salvând și conducând toată umanitatea spre scopul creației.

Deși Pergamentul lui Esther povestește ce s-a întâmplat în Babylonul antic acum 2,500 ani, este aplicabil și timpului nostru mai mult că oricând, pentru că azi suntem în exact aceeași situație. Diferența este că noi am ieșit deja din exil, starea teribilă a întunericului, și acum depinde de noi să atragem și să conducem umanitatea după noi.

Din emisiunea de pe Kab TV ”Știri cu Michael Laitman” din 14.03.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: