Rădăcina fricii umane

Intrebare: Care este radacina fricii umane?

Raspuns: Frica este principala proprietate egoista care vine din dorinta pentru placere, care inspaimantata ca va ramane goala. Asta este baza tuturor fricilor.

Intrebare: In lumea noastra sunt sute de tipuri de frici. Apar in egoismul meu, care raspunde la orice influenta externa. De ce se teme omul, ce il sperie?

Raspuns: O persoana se teme de infrangerea “sinelui” său si de suferinta.

Intrebare: Cum influenteaza frica o persoana?

Raspuns: Frica influenteaza dorinta pentru placere si il deprima atat de mult, incat trezeste o senzatie de frica, anxietate si ganduri precum “Nu voi reusi sa ma bucur de nimic, ci voi suferi tot timpul. Voi simti doar goliciunea si intunericul”.

Radacina fricii este este asociată și cu lipsa simtirii Creatorului, simtirea Luminii, care mi-ar umple dorinta și care, dintr-un motiv anume, înca nu a fost implinita. Dorinta mea goala simte frica. Asta inseamna ca frica este un sentiment ca imi lipseste implinirea pe care o merit.

Intrebare: Un cabalist care descopera Creatorul nu se teme de nimic?

Raspuns: Desigur! Din contra, este absolut increzator cu totul, fiind complet implinit.

Intrebare: Frica este sinonimul senzatiei “evlavie” (Yirah)?

Raspuns: Evlavia este ceva diferit. Este o stare in care vreau sa atrag caracteristica fricii in mine insumi si sa o convoc eu insumi, pentru a ma ridica la urmatorul nivel.

Intrebare: Cum se poate lupta cineva cu frica? Sa presupunem ca Creatorul imi trimite tot felul de frici. Ce trebuie sa fac? Sa iau antidepresive?

Raspuns: Antidepresivul este suprimare. Cand frica cuprinde o persoana, intai de toate, trebuie sa isi imagineze ca “Nu este nimeni in afara de El” (Deutronom 4:35). Este un articol excelent pe acest subiect in cartea Shamati, #138, “Legat de frica ce vine uneori asupra unei persoane”. In acest articol este scris ca o persoana ar trebui sa-si imagineze ca nu sunt forte de Tuma’a (impuritate) in lumea noastra si trebuie sa ceara doar ca Creatorul sa ii reveleze asta.

Intrebare: Asta ar putea s-o indrepte spre inactiune?

Raspuns: Asta este actiunea. Nu avem nevoie de alte actiuni in afara de actiunea de a descoperi Creatorul.

Din lectia de Cabala in limba rusa din 05.01.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: