Risipirea miturilor despre Cabala

Misticism sau ştiință ?

Întrebare: Nu contează cât de mult încercați să mă convingeți că înţelepciunea Cabala este o ştiinţă, tot îmi pare misticism. Nu înțeleg, ce anume o face știință ?

Răspuns: Explorăm lumea noastră prin cele cinci simțuri fizice care ne-au fost date de la naștere. Asta reprezintă baza științei și a tuturor cunoștințelor noastre despre această lume.

Dar există o altă realitate pe care abia începem să o descoperim cu ajutorul fizicii moderne. Descoperim că există o realitate dincolo de abilitatea noastră de a o înțelege, care se pare că este o lume superioară sau o dimensiune superioară.

Asta implică o existența dincolo de timp, mișcare și spațiu, deasupra tuturor limitărilor pământene și dincolo de universul nostru. Nu putem simţii această realitate pentru că nu suntem setați pentru asta, nu avem organe senzoriale potrivite.

Înțelepciunea Cabala este numită așa pentru că ne învață cum să primim („Kabbalah” înseamnă „primire, recepţionare”). În primul rând, aceasta construiește organe de recepție în noi. Acestea diferă de organele senzoriale comune pentru că simt materia din afară lor, nu din interior.

Cele cinci modalități de a percepe lumea noastră prin organe senzoriale fizice sunt numite vedere, auz, miros, gust și simţ tactil. Percepția lumii superioare care este mai sus decât cea fizică obișnuită are loc în cinci calități numite Keter, Hochma, Bina, Zeir Anpin și Malchut.

Odată ce ne formăm aceste noi calități în interiorul nostru prin studiul înțelepciunii Cabala, începem să simțim o lume nouă pe care o numim lumea superioară. Începem să trăim în aceasta, în măsură în care o simțim, în asemenea fel încât chiar dacă corpul nostru moare în această lume și încetăm să vedem și să simțim această lume prin corpul fizic, trăim în continuare în lumea superioară pe care am învățat să o simțim în timpul vieții în corpul fizic.

Și dacă nu am reușit să atingem lumea superioară, atunci ne naștem din nou în această lume, primind oportunitatea de a revela lumea superioară în timpul vieții, așa încât să putem rămâne acolo pentru viață eternă.

Din programul de radio israelian 103 FM 28.02.2016

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed