Sari peste capul tau

Intrebare: Cum ajungem la abilitatea de a avansa “deasupra ratiunii”?

Raspuns: „Deasupra ratiunii” este deasupra “materiei” noastre, dorinta de a ne bucura; cu alte cuvinte, “deasupra ratiunii” este inauntrul calitatii de a darui. Suntem incapabili sa ne ridicam deasupra egoismului singuri. Aceasta este posibil doar cu ajutorul Lumina Superioara, Ohr Makif.

“Ratiune” inseamna dorinta. Inauntrul drintei sunt capabil sa simt, sa vad, sa fac calcule in functie de probabilul beneficiu sau dauna, sau daca merita pentru mine sa flosesc o anumita dorinta sau nu. Ca rezultat al acestor calcule ajung la o anumita concluzie si atunci imi realizez dorinta. Nu am nici o problema in aceasta privinta. In acest fel traiesc in  lumea asta.

Sunt sigur asupra unor parti ale acestor calcule si am dubii asupra altor parti. In stiintele noastre pamantene folosim de asemenea teoria probabilitatii oriunde nu avem o informatie clara. Totusi, avem pe ce ne baza.

Pe de alta parte, “dorinta deasupra ratiunii” sau “deasupra cunoasterii” este atunci cand nu am nici un instrument sau mijloc de perceptie. In completare, nici macar nu stiu cat de « inalt » este. Daca ar fi fost doar opuse ratiunii, atunci as putea calcula cum ar trebui sa ma port conform ratiunii si apoi m-as purta exact invers. Totusi, asta ar fi de asemenea un calcul rational.

Totusi, nu am cea mai mica idée ce inseamna “credinta deasupra ratiunii”; Nu stiu ce ratiune urmareste, ce senzatii si calcule atrage, si referitoare la ce. Este o apropiere oarecare, o aspiratie sau paradigma care nu exista in mine.

De aceea, doar Lumina poate veni sa ne dea aceasta apropiere pentru ca “deasupra ratiunii » inseamna « de dragul de a darui », insemnand nu conform calculelor in Kli, dorinta de a se bucura. Dar daca nu este inauntrul dorintei, atunci nu stiu ce este. Cum pot afla ? Nu stiu. Si inauntrul carei dorinte?

Cabalistii spun: Daca incepi sa perxcepi dorinta aproapelui tau ca pe a ta, daca poti face calcule in ceea ce priveste dorinta lui, care este pentru binele sau, atunci asta va fi peste cunoasterea ta normala. Totusi, ca sa fac asta, trebuie sa primesc puteri supranaturale pe care nu le am. Daca le primesc, voi putea sa fiu « deasupra ratiunii ». Totusi, deocamdata, nu poti sari mai sus de tine.

Doar Lumina care ne-a creat ne poate schimba. De aceea, trebuie sa folosim “scopurile miraculoase” (Segulot) si sa efectuam diferite actiuni care trezesc Lumina care ne va influenta. In acest fel va fi masurat succesul nostru. Mintea si senzatiile pe care le acumulam  in dorinta de ne bucura nu sunt in masura sa ne ajute acum. Pot ajuta doar in forma opusa. Daca faci o apreciere zilnica la ceea ce ai atins in spiritualitate, vei vedea ca in realitate nu ai atins nimic, chiar daca ai depus mult efort.

Acelasi lucru se va intampla maine. Poimaine, vei fi confuz. O zi mai tarziu te vei simti dintr-o data increzator ca te-ai desteptat. Si asa mai departe. Cu fiecare zi adaugi mai mult negativ datorita faptului ca stai in dorinta de a te bucura de dragul tau si crezi ca doar Lumina te poate ajuta, dar nu vine si nu te ajuta.

Deci ce ar trebui sa faci? Incepe razboiul impotriva ratiunii, asa cum este scris despre exilul din Egypt.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 11/25/10 Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: