Umbra Egoismului Ascuns

Intrebare: In noaptea Hoshana Rabbah (“Marea Implorare”, a saptea zi a Sarbatorii Sukkot) exista datina de a verifica “umbra”, adica ecranul cu care persoana poate primi Lumina. Cum este format acest ecran?

Raspuns: Fiecare dintre noi este o dorinta egoista. Cind dorim sa atingem spiritualitatea, ne unim intr-un grup. Natural, nici unul dintre noi nu doreste sa se angajeze in exercitii de „daruire”, dar fiecare are o „scinteie” deasupra dorintelor sale egoiste, care ne trage catre necunoscut.

Cabalistii explica faptul ca noi existam intr-un cimp de „Lumina”. Acest cimp cuprinde toata realitatea si ne influenteaza intr-un asemenea mod, incit „scinteile” se trezesc in fiecare persoana. Pina la punctul in care sint trezite, ele interactioneaza cu cimpul de Lumina care le orienteaza, si oamenii se aduna intr-un loc fizic si/sau virtual, dorindu-si prin urmare sa se uneasca. Acesta este numit grup, o conexiune a oamenilor prin intermediul dorintelor spirituale. Egoismul este lasat in urma de catre fiecare si toti se unesc prin intermediul aspiratiilor mutuale pentru spiritualitate.

Daca incepem sa aspiram catre daruire reciproca, crestem influenta Luminii in eforturile comune si incepem schimbarea. Treptat, simtim dorinte egoiste continue si mai mari, dar in acelasi timp, valoarea acestora scade in ochii nostri. Si ridicam dorinta spirituala, pe scara valorilor.

Construirea Sukkah (colibei) indica inaltarea calitatii de daruire (acoperisul) deasupra dorintei de a primi. Dorim sa separam daruirea de receptie, astfel incit Lumina sa nu intre in dorinta egoista prin intermediul acoperisului Sukkah.

Lumina ne corecteaza intr-un asemenea mod incit toate dorintele noastre spirituale isi croiesc drum catre acoperisul Sukkah, si dorinta egoista ramine in interior. Cu alte cuvinte, ascundem dorinta egoista in umbra. Construim un acoperis deasupra fiecarei dorinte, deoarece nu dorim sa folosim aceste dorinte in mod egoist. Creand o asemenea „umbra”, dobindim o senzatie spirituala in care simtim realitatea spirituala: lumea pe care o percepem in calitatea daruirii.

Din Lectia de Noapte Hoshana Rabbah  9/29/10, Shamati 8

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: