Viața nouă nr. 720 – Despicarea Marii Roșii

Dr. Michael Laitman într-o conversație cu Oren Levi și Nitzah Mazoz

Rezumat

Dezvoltarea omenirii nu poate fi descrisă fără Tora, aceasta a influenţat-o in mod dramatic. Cabalistii nu se referă la Tora ca la o descriere a fenomenelor naturii, ci ca la o descriere interioară a unei persoane în conformitate cu „O persoană este o lume mică” (Midrash Tanhuma, Parshat Pekudei, 3 Siman).

Adevărul este că nu există nicio lume în afara omului, tot ceea ce vedem în jurul nostru este o proiecție a interiorului nostru. Acum 100 de ani nu ne-am imaginat că in televiziune, în viitor, tehnologia va introduce privitorul într-un film realist. Atunci când ne apropiem de o percepție spirituală înțelegem că realitatea este descrisă în noi. Înțelepciunea Cabala este înțelepciunea percepției.

Tora descrie modul în care gândirea superioară, programul superior, direcționează tot teatrul din jurul nostru. O persoană care trăiește în el însuși,  are posibilitatea de a se conecta la acel gând superior, la forța superioară. Unii dintre noi credem că există o putere mai mare, care cere ca o persoană să îndeplinească Mitzvot (porunci) și, în consecință ne dă o recompensă în această lume și în lumea următoare. Alții spun că puterea mai mare se așteaptă ca noi să vrem să devenim conștienți de ea,  să semănam cu ea, să iubim așa cum o face ea.

Cei care sunt ingrijorati cu privire la intimitatea lor în această lume și în lumea următoare, rămân în ego, cu Faraon, împăratul Egiptului. Iar cei care sunt preocupați de iubirea față de ceilalți, să fie ca forța superioară, care este bună și face bine, părăsesc Egiptul. Atunci când doresc să se rupă de controlul ego-ului, gândurile egoiste din nou il „urmăresc” adică: „Acei dintre robii lui Faraon, care s-au temut de Domnul” (Exod 09:20), și par a spune unei persoane să îndeplinească Mitzvot, pentru a primi o recompensă și să fie mulțumit cu acest lucru.

Exodul din Egipt se termină cu despartirea Mării Roșii (Yam Suf), desprinderea de intenția egoistă. Se numește aşa deoarece acesta indică sfârșitul (Sof) controlului lui Faraon în Egipt. Intențiile egoiste dintr-o persoană nu sunt în măsură să fie de acord cu deconectarea. Prin urmare, se scufundă în mare, iar acest lucru este corectarea lor. Marea simbolizează apele Gevura și  sunt deschise numai pentru cei care sunt cu adevărat gata să se rupă de auto-interes și să se mai gândească la sine ca fiind o lege a naturii.

Despicarea Mării Roșii descrie ceea ce se întâmplă într-o persoană pe plan intern. Miracolul se petrece prin puterea credinței, atunci când suntem gata să mergem deasupra rațiunii noastre, în acord cu forța iubirii. Despicarea Mării Roșii este detașarea de ego și asocierea la sistemul total, iar acesta este răspunsul la toate întrebările existenței.

De la KabTV  „Viata Noua nr. 720 – despicarea Marii Rosii” 4/21/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: