Un magnat văzut ca un sac de bani

Eu nu înţeleg oamenii care ies în stradă şi cer să li se dea ceva. De ce merită ei asta? Dacă ar fi fost vorba de copilul meu ar fi fost altceva. Dar nu eu ţi-am dat naştere, atunci, de ce trebuie să am grijă de tine?

Chiar dacă aş fi fost un magnat, ce? Eu mi-am făcut banii mei, deci, de ce vii la mine? Ce e nejust aici? De ce ceri ceva, de la mine? De ce trebuie să mă simt vinovat de ceea ce am realizat, de statutul meu social?

Să luăm de exemplu un atlet, munceşte în sala de sport douăzeci de ani şi a ridicat in viaţa lui tone de greutăţi. Acum are muşchi ca  Arnold Schwarzenegger şi este foarte mândru de asta. Deodată, vin nişte demonstranţi şi îi cer să-şi „dea jos” nişte muşchi. Cum ar vedea el asta?

La fel, dacă un magnat a muncit din greu şi şi-a câştigat bogăţia, are deci şi el, proprii „muşchi” exprimaţi în conturile bancare. Ce drept ai tu să pui mâna pe ei?

Alt exemplu: un muzician exersează mulţi ani câte cincisprezece ore pe zi. Trebuie să renunţe la tot ce a obţinut, pentru tine?

Atunci, de ce mă uit la omul bogat altfel? Nu a muncit şi el la fel de greu ca un atlet, sau ca un muzician? Şi chiar să presupunem că are averea moştenită de la tată, ce-i cu asta? Dacă tu crezi că este aici o nedreptate socială, du-te şi schimbă societatea, fă ceva. Este foarte rău doar să vii şi să ceri. Şi în altă ordine de idei, dacă distrugi magnaţii, vei distruge societatea. Cine o să le mai ofere oamenilor de muncă, cum îşi vor mai permite aceşti oameni să trăiască mai bine?

Atâta timp cât lumea e egoistă, nu o putem schimba în mai bine. Am văzut asta în Rusia. În loc să corectăm lucrurile, vom crea o minciună mare şi o noi metode de furat. Într-o societate egoistă, fiecare organizaţie şi fiecare individ acţionează în funcţie de propriile interese şi nu putem să facem nimic. Nu putem construi o societate mai dreaptă decât cea de acum bazându-ne pe aceleaşi dorinţe, pe acelaşi „combustibil” egoist.

Nu avem nicio altă cale decât să schimbăm motorul.

Din partea a cincea a Lecţiei zilnice de Cabala 9/28/ 2011 „Naţiunea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: