Castigand concursul cu Creatorul

Scopul creatiei este sa faca bine pentru creaturile Sale, sa le faca asemanatoare Lui. Orice mai putin decat asta nu este considerat bun.

Ca sa realizam scopul, trebuie sa observam doua conditii: Pe de-o parte, creatura trebuie sa fie separata de Creator, sa fie aparent o realitate de sine statatoare. Pe de alta parte, creatura trebuie sa fie asemanatoare Lui.

Cum putem combina cele doua forme opuse intr-una singura? Pentru acel scop Creatorul a creat un atribut al receptiei care este opus Lui si apoi imparte aceasta dorinta de a primi cu propriul Sau atribut de a darui. Astfel, creatura are doua proprietati: dorinta de a primi si dorinta de a darui.

Dar persoana nu stie ce sa isi doreasca. Prins la mijloc intre cele doua dorinte egale, el nu va putea sa faca nimic, sa aleaga una dintre ele. De aceea Creatorul intotdeauna trezeste dorinta de a primi, natura primordiala, fundamentala care il separa pe om de El. In ceea ce priveste dorinta de darui, ar trebui sa ceara de la Creator sa o trezeasca in el, sa ii dea putere.

Aflandu-se in „termeni prietenesti” cu dorinta de primi, persoana este in pace cu ea insasi, in timp ce ramane opusa Creatorului. Daca cere ca dorinta de a darui sa il conduca, el prefera sa fie asemanator Creatorului. In acest fel el creste, nu ca o „functie” a celor doua dorinte, dar preferand in mod constant o si ai mare asemanare cu Creatorul. Cheia pentru noi este sa nu ne abatem de la daruire ca scop tot timpul pe aceasta cale.

Lasa Creatorul sa rascoleasca constant dorinta de primi. Munca noastra este sa il punem pe Creator pe „bypass” stand in fata egoismului nostru, si fiind de acord cu cresterea sa doar cu conditia ca dorinta de a darui sa predomine.

Reiese ca suntem in competitie cu Creatorul: El  ridica Esau in noi, si noi cerem ca sa il ridice pe Jacob. In aceasta cursa, persoana creste si isi implineste astfel scopul. La linia de sosire va obtine o dorinta plina de a se bucura si complet acoperita de dorita de a darui.

Rezultatul cursei este victoria asupra Creatorului, asa cum este scris: „Fii mei m-au invins”.  Si atunci urmeaza bucuria descrisa de Baal HaSulam in parabola despre cresterea scavului.
Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 1/4/2011, “Ce inseamna daca Cel Bun creste si Cel Rau creste prin munca ”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: