Chivotul legământului

Tora, Exodul 25:22: “Acolo Voi organiza întâlnirile Mele cu voi şi Vă voi vorbi de sus din ispăşire, dintre cei doi heruvimi care sunt pe Chivotul Mărturiei, că Îţi voi porunci pentru copiii lui Israel.” Chivotul Legământului este numit Aron Kodesh, o mobilă special concepută în care Tablele cu cele zece Porunci sunt păstrate. Deasupra, există doi heruvimi (îngeri sau păsări – Kruvim) ce acoperă cu aripile lor şi între aceste aripi, vocea Creatorului se face auzită.

Nu este doar o descriere a unor obiecte fizice, ci forţe şi proprietăţi spirituale. Înţelepciunea Cabala nu vorbeşte decât despre dorinţă, singurul material care există în natură. Chivotul (Arca) sau Aron Kodesh simbolizează dorinţele corectate ale unei persoane.

Zona cea mai de sus pe care o putem corecta se numeşte heruvimi (Kruvim de la cuvântul a se apropia, a aspira în ebraică – Leitkarev). Distanţa dintre heruvimi simbolizează dorinţa care este constant vizată şi care aspiră spre sus, spre înainte, spre nivelul următor. Trebuie să ajungem la această stare atunci când este în întregime destinată Creatorului. Prin urmare, aceasta provine de la forma cea mai de sus a dorinţelor care au ca scop Creatorul atunci când, conform legii echivalenţei de formă a atributelor Creatorului şi atributelor fiinţelor create, o persoană aude vocea Creatorului. Acolo, apelul ei către Creator intră în contact cu El.

Construcţia Chivotului este descrisă în Tora şi asta înseamnă că ni se arată ce dorinţe şi ce conexiune între ele ar trebui să unească sufletele noastre. Noi adunăm aceste componente şi punem împreună toate piesele dorinţei, în ordinea corectă, coerentă şi ele creează o asemănare cu Creatorul. Astfel, sufletul este numit Adam, care înseamnă “similar” în ebraică, cel care se aseamănă Creatorului. Este munca noastră de-a lungul liniei mediane, între heruvimi, linia din dreapta şi linia din stânga, unde are loc revelarea Creatorului.

Din kab.tv, “Secretele cărţii eterne”, 12.08.2013

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: