Cine ia Exemplu De La Creator?

Baal HaSulam, “Introducere la Cartea Zohar”, Paragraful 46: Malchut este cea mai bruta acoperire, ascunzand Lumina Ein Sof. Lumina trece prin El catre primitori doar in mici fractiuni, in functie de purificarea corpului uman.

Lumina este filtrata si slabeste in drumul sau catre dorinta iar nivelul intensitatea si puterea conexiunii pe care o poarta depinde de aceasta. Cand trece prin Malchut, poate purifica dorinta doar la nivelul naturii nemiscate.

Persoana care primeste Lumina de la Malchut se anuleaza pe sine. Ea nu poate face actiuni independente si sa se anuleze pe sine, ingaduind astfel Luminii sa actioneze prin ea. Daca Lumina vine prin Zeir Anpin, o purifica la nivelul vegetativ si in afara de anularea de sine ii ingaduie prntru prima data sa se miste.

Apoi, mai tarziu, Lumina care vine prin Bina ridica dorinta la nivelul animat. Acum, poate actiona prin sine, sa dea nastere unui nou nivel si sa se asemene cu Creatorul. In final, cand persoana primeste Lumina Hochma, nu exista limita la ceea ce poate face cu dorinta sa si cu natura sa, cu propriul potential.

Deci, totul depinde de nivelul de la care vine Lumina care Reformeaza. Noi trebuie sa fim sub acest nivel si sa ii semanam cumva.

Intrebare: In ce fel este nivelul vegetative diferit de cel animat?

Raspuns: In primul rand masurati cresterea de la inceput sau cu alte cuvinte, comparati-o cu nivelul naturii minerale. Natura neisufletita nu se poate misca de la sine putere. Este total anulata de Lumina si este in absolut repaos.

Pe de alta parte, la nivelul vegetal, dorinta care a crescut poate avea mai multe forme avansate si se poate schimba, insa aceasta inertie trebuie atinsa si astfel nivelul natirii neinsufeltite se dezvolta pe masura ce rezista schimbarilor.

Dorinta de a primi se schimba, dar persoana isi pastreaza structura si atributele. Astfel, dobandeste o baza care este creata din toate cele patru faze prin faptul ca nu isi anuleaza dorinta ci mai degraba o lasa sub Masach (ecran) si restrictie.

Apoi, de la nivelul naturii inerte, persoana poate construi urmatoarele trei niveluri: vegetal, animat si vorbitor. Totul provine de la nivelul mineral . Prin urmare, la nivelul naturii minerale persoana trece prin toate fazele doar in forma naturii minerale. Apoi, pe fiecare nivel, exista anumite niveluri ale naturii minerale si toate acestea sunt rezultatul Keter a naturii minerale care a fost stabilit la inceput.

Cat priveste nivelul vegetal, poate genera miscari independente sub influenta Luminii . Cu alte cuvinte, daca la inceput puteam doar admira anumite delicatesuri, acoperindu-mi gura cu mana, adica acoperind dorinta cu Masach, acum pot deja sa gust un pic pentru a darui.

Acolo este deja nivelul animat care deja poate da nastere unor forme noi. Se poate misca si extrage materialul irosit si il poate organiza in grupuri, insa doar in acord cu propria natura . Nu urmeaza inca exemplul Creatorului si actioneaza ca un copil in care nivelul animat este exprimat pentru moment.

Aceasta este diferenta. Nivelul vegetal nu se poate misca independent, nu da nastere la nimic nou si raspunde doar la influenta Luminii superioare . In acest punct, persoana incepe treptat sa lucreze cu dorinta de a primi, ceea ce inseamna nu doar ca o restrictioneaza ci o foloseste pentru a darui. Pe de alta parte, nivelul animat este gata sa primeasca pentru a darui.

Nivelul vorbitor urmeaza deja exemplul Creatorului si este diferit de restul. Ideea este sa semene cu Creatorul.

Din partea a 4 a Lectiei Zilnice de Cabala 25/07/2012, “Introducere la Carte Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: