Conectând două lucruri opuse? Doar în spiritualitate

Baal HaSulam, “Libertatea”: “Trebuie precizat că deosebim două forțe în acea forță numită “dorința de a primi”: 1. Forța de atracție. 2. Forța de respingere.”

Aceste două forțe sunt întotdeauna îmbinate în noi și nu acționează niciodată în mod independent. Și, mai mult, întreaga esență, toate atributele tuturor creaturilor, la fiecare nivel al lumilor spirituale și corporale, depind de combinarea și adaptabilitatea forței de respingere și forței de atracție.

În lumea noastră vedem cum cooperarea dintre particulele atomului determină starea materiei și tipul materiei: gaze, lichide, metale, roci, minerale, etc. Relațiile interumane sunt de asemenea evaluate prin combinarea acestor două forțe: ură și respingere, și dragoste și conectare. Același lucru este și cu conectarea noastra reciprocă cu Creatorul.

Atingem perfecțiunea când descoperim întreaga noastră forță de respingere și mai presus de ea întreaga noastră forță de atracție. Cu alte cuvinte, când lucrăm pe linia mijlocie, noi folosim aceste două forțe până când realizăm unitatea ideală între ele. Toți ceilalți factori ne servesc și ne ajută în fazele intermediare.

Astfel, o persoană devine om când poate folosi aceste două forțe opuse, atracția și respingerea, ca un singur întreg. El le combină prin linia mijlocie.

În lumea noastră asta este imposibil. Mai mult decât atât, aici amândouă acționează pe latura egoistă. În lumea spirituală însă, ele sunt într-adevăr opuse, una este pentru conectare și cealaltă este împotriva ei.

Înțelepciunea Cabalei vorbește despre unitatea spirituală a acestor două forțe: cum să le folosim pe amândouă în mod eficient și să obținem rezultate pozitive, în timp ce niciuna nu o neutralizează pe cealaltă sau “trage plapuma” pe partea sa, așa cum se întâmplă în lumea noastră.

De exemplu, fricțiunea și greutatea materialului inhibă rotația roților unei mașini, și astfel este nevoie de energie pentru a o propulsa. Dacă forța de atracție este mai puternică decât forța de staționare, mașina se deplasează înainte, dacă nu, rămâne pe loc. Deci rezultatul depinde întotdeauna de calcul: cu cât este mai puternică o forță decât cealaltă.

În spiritualitate ele de fapt se conectează:  tăria Masach-ului (ecranului) și asprimea dorinței acționează ca un întreg. Ele crează Zivug deHaka’a între ele, ceea ce înseamnă că mai întâi are loc acțiunea de Haka’a, și pe urmă conectarea. Vasul își atinge realizarea spirituală în funcție de nivelul de conectare și obține forma spirituală. Numai așa se poate obține rezultatul corect. Aceasta depinde de substanța internă a dorinței, care respinge, și de forma ei externă, care ne atrage înainte.

Din partea a 4-a a lecției zilnice de Cabala 01.01.2012, Libertatea

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: