Cum sa ascultam articolele lui Rabash

In Scrisoarea 38 din cartea Fructele Intelepciunii, Baal HaSulam ii scrie celui mai important student si fiu, Baruch Ashlag (Rabash) ca o persoana nu poate renunta si nu se poate opri in mijlocul caii spirituale. Pana cand o persoana nu atinge scopul, are nevoie de forta, pentru a depasi constant obstacole din ce in ce mai mari.

Nu te poti baza pe victoriile trecute. Din contra, tot ceea ce ai obtinut ieri, se schimba astazi intr-o noua dorinta, care te impinge catre scop chiar mai mult. De aceea, lucrurile pe care le-ai primit ieri nu-ti pot vindeca ranile si nu te pot lasa sa te odihnesti.

Pana cand o persoana nu atinge corectia finala, ea trebuie sa aiba grija ca dorinta sa de a obtine scopul sa creasca in fiecare moment. Tot ceea ce obtii, dispare imediat. O persoana ramane goala si in acest fel ea avanseaza.

Evident, Rabash a indeplinit o sarcina uriasa, in timp ce era langa tatal sau, fiind constant langa el si participand la toate lectiile lui. I-a fost foarte loial si i-a luat intotdeauna partea in toate altercatiile familiale care apareau intre rudele lui Baal HaSulam. Unele rude nu erau de acord cu studiul Cabalei pentru ca ii tinea departe de comunitatea religioasa.

Rabash a fost un student de succes si a dobandit revelarea spirituala. Nu putem spune la ce nivel s-a ridicat; este prea mare pentru noi si nu suntem capabili sa masuram asta. Putem doar presupune maretia sa si inima sa uriasa, pe baza explicatiilor pe care le-a dat starilor noastre si nevoii de a ne uni.

Nu realizam cat de adanci sunt articolele lui, si cat de vital este sfatul lui practic. De aceea trebuie sa-l studiem tot timpul.

In timp ce lucram la articole, cele mai importante lucruri sunt: 1) sa facem un sumar concis al fiecarui articol, si 2) sa tragem concluzii la sumar. Daca nu facem aceasta munca, atunci nu studiem, de fapt, articolele.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala, 12.09.10, Baal HaSulam, Scrisoarea 38

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed