Cunoaste secretul vietii

Intrebare: Atat cat inteleg, trebuie sa ne dezvoltam al saselea simt, care sa ne permita sa intelegem unitatea dintre noi. Aceasta sansa este pentru toata lumea? Isi poate dezvolta oricine al saselea simt?

Raspuns: Sunt oameni care aspira sa obtina aceasta dezvoltare, care se intreaba pentru ce traiesc si de ce, care este sensul vietii, unde este sursa sa, cum se invart lucrurile in realitate, ce se intampla de fapt. Nu se pot linisti fara un raspuns la aceste intrebari.

Acesti oameni ajung la studiul Cabalei pentru ca simt ca trebuie sa inteleaga, altfel nu are rost sa traiasca. Nu pot trai ca si animalele. Dar sunt putini acesti.

Dorinta omeneasca este impartita in sase dorinte. Trei dorinte sunt legate de corpul nostru: dorinta de a manca, de sex si familie. Trei dorinte sunt legate de societate: dorinta de prosperitate, de faima si cunoastere. Acestea sunt cele sase dorinte de baza. Daca oamenii pot gasi singuri rostul vietii in ele, traiesc in felul acesta.

Tu intrebi despre o dorinta mai inalta, aceea de a cunoaste sursa vietii. Aceasta dorinta apare doar la cateva persoane in aceasta lume, dar numarul lor a inceput sa creasca.

Acum in jur de patruzeci de ani, cand eu am inceput sa studiez intelepciunea Cabalei, erau doar cativa astfel de oameni, foarte putini. Asa cum scrie in The Book of Zohar, de la sfarsitul secolului 20 si dupa, multi oameni au inceput dintr-o data sa se intrebe despre esenta vietii – pentru ce traiesc, care este scopul vietii – si au ajuns sa studieze intelepciunea Cabalei. Intr-adevar, in mai putin de 15 ani numarul studentilor a ajuns la doua milioane. De fapt sunt mult mai multi; doar ca nu stim despre ei, pentru ca nu pastram liste cu cei care studiaza alaturi de noi in internet.

Cred ca, oricum, nu vor fi multi oameni in lume care sa se intrebe cu adevarat despre esenta vietii. Totusi, si ceilalti vor trebui sa se ridice deasupra egoului lor, nu pentru ca s-ar grabi inainte, spre sursa vietii, dorindu-si sa afle pentru ce traiesc, ci ca sa scape de acea suferinta care ii impinge de la spate. Astfel, ni se vor altura pentru ca nu au de ales. Asa incat speram ca toti sa obtinem o viata buna. Natura ne va sili sa ajungem la o societate integrala.

From the Lecture in Rome 5/20/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: