Dorintele noastre nu sunt ale noastre

Intrebare: Cum pot simultan sa imi indeplinesc dorintele de a primi placere, pe de-o parte, si sa ma indentific pe mine cu Creatorul, pe de-alta parte? Una o contrazice pe cealalta.

Raspunsul meu: Ar trebui sa intelegi ca dorinta de a primi placere deriva din doua calitati: daruire si primire.

Daca cineva exista doar cu una din aceste proprietati, atunci este un sclav, si in acest caz, nici macar nu isi intelege actiunile. Exact ca oricare alta persoana de pe strazi – care isi urmeaza dorintele la fel ca oricine – crede ca dorintele sunt ale lui toata viata pana in momentul mortii.

Dorintele Creatorului sunt indeplinite tot timpul, pana cand persona ajunge la conditia in care o noua dorinta ia nastere, dorinta de a darui, pe langa celelate dorinte normale ale lui. Doar dupa ce aceasta dorinta de a darui apare, creatura incepe sa simta Creatorul.

Acelasi lucru se intampla si cu noi; incepem sa simtim ca in spatele actiunilor noastre mai este cineva care actioneaza o data cu noi. Aceste doua senzatii imi permit sa realizez ca dorintele mele, de fapt, nu sunt ale mele, ci ale Lui, si ca El este cel care si-a pus mana deasupra mea si face tot felul de schimbari cu mine iar eu sunt obligat sa ma supun.

In acest punct, incep sa ma raportez la starea mea prezenta, din doua puncte de vedere:

1. Recunoscand ca El actioneza in mine, cea ce o numesc natura mea.

2. Cautand sa aflu: Care este intentia Lui? Ce doreste? De ce imi face asta mie?

In alte cuvinte, la sfarsitul primului stadiu (Alef), incepem sa simtim pe Cineva care a creat; incepem sa simtim radacina, sau stadiul zero (Shoresh). In acest punct, stadiul Alef este de acord sa se transforme pe sine in stadiul Bet (al doilea stadiu) care este stadiul daruirii.

Acum, noi toti ne aflam la stadiul tranzitor din  Alef spre Bet. Finalizarea acestei tranzitari depinde de nivelul in care il simtim pe Creatorul care actionea in noi. Din acest moment incepand, trebuie sa realizam ca toate dorintele noastre nu sunt tocmai ale noastre. Cand simt Imi este sete, trebuie sa realizez imediat ca, Este fals, nu mie imi este sete!

Inseamna ca la fiecare nivel urc deasupra dorintei mele, si ma conectez cu Creatorul care este prezent in dorintele mele. Ma ridic deasupra, si fac efortul sa imi dau seama ce doreste El de la mine. Pana la urma noi putem face ce dorim cu dorintele noastre, dar doar dupa ce le observam si percepem, putem ajunge la o concluzie, si pe urma sa mergem mai departe.

Am dezvoltat un sentiment ca, Creatorul este cel ce initiaza dorintele mele, iar eu sunt doar acela care, automat le urmez. Aceasta reiese din intelegerea mea ca El este prezent in mine, El porneste dorintele mele si apoi le indeplineste.

Unde sunt eu in aceasta ipostaza? Acesta este modul in care o persoana ajnge sa isi inteleaga viata in toata complexitatea ei si realizeaza ca el nu poate fi judecat sau recompensat si ca nu exista rai sau iad pentru el.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: