Fecioarele din Ierusalim

Este spus in Mishnah (Ta’anit 26:2): Nu exista zile mai fericite pentru Israel decat 15 AV si Yom Kipur (Ziua Caintei) pentru ca atunci fecioarele din Ierusalim obisnuiesc sa iasa afara in haine albe, imprumutate totusi, pentru a nu provoca rusine celor care nu au haine proprii… si astfel fecioarele ies afara si danseaza pe camp, spunand: Tineri barbati, priviti si observati bine, pe cine veti alege?

Cele frumoase dintre fecioare, ce spun? Priviti doar frumoasele, pentru ca o femeie este facuta sa fie frumoasa. Cele din familii nobile dintre fecioare, ce spun? Mai bine uitati-va la familie pentru ca o femeie este facuta sa poarte copii. Cele sanatoase dintre fecioare, ce spun? Uitati-va la cele foarte sanatoase. Cele slute  dintre ele, ce spun? Luati-ne pentru gloria Cerului si incoronati-ne cu podoabe de aur.

Fecioarele urate ale Ierusalimului sunt ultima faza a Malchut, Dalet-de-Dalet, numita saraca si jalnica. O persoana fuge de o asemenea munca, neavand nicio motivatie sau dorinta pentru ea, pentru ca toata aceasta munca este prin credinta deasupra ratiunii. Dar este creata in acest fel pentru a ajuta pe cineva sa obtina spiritualitatea.

O persoana trebuie sa inteleaga ca daca dorinta ei egoista nu mai munceste, daca ii lipseste orice dorinta, sau daca frumusetea implinirii nu il mai atrage, atunci este un semn ca ii trebuie un alt tip de combustibil. Unei persoane ii este data o sansa sa-si imagineze o stare unde nu mai este mituita de egoismul ei si sa inteleaga ca daca continua in aceeasi maniera va fi de dragul daruirii.

Totusi, de unde ia anti-combustibil care ii permite sa munceasca fara energia sau implinirea egoismului sau? Aceasta este o stare in care persoana incepe sa inteleaga ca ii trebuie ajutorul Creatorului. Daca nu primeste puterea de Sus numita Lumina, nu va fi capabil sa se miste deloc. Daca cineva vrea sa obtina daruirea fara sa fie compensata cu sanatatea, frumusetea sau nobletea, ci mai degraba cu o viata saraca si mizerabila (conform estimarilor propriului egoism), asta este, daca alege sa daruiasca neconditionat, atunci soseste la Ziua (proprietatea Luminii) Bucuriei si Iubirii (15 Av).

Din partea a doua a Lectiei zilnice de Cabala, 26.07.10, Articolul 15 Av

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed