Legea lui Hillel

“Poarta-te cu ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte ei cu tine” Inteleptul Hillel a formulat aceasta regula pentru cei care doreau sa renunte la intentiile lor egoiste, sa vina mai aproape de lumea spirituala si sa inteleaga revelarea Creatorului si beneficiile pe care le aduce ea.

Omul este confuz. Nu stie cum sa abordeze problema si, de obicei, se bazeaza pe faptul ca este capabil sa-si foloseasca dorintele si calitatile sale normale, care apartin lumii noastre. In fond, el a invatat multe lucruri, a primit o educatie si a realizat ceva in viata. El crede ca ridicarea la nivelul urmator se realizeaza urmarind acelasi tipic. Si asta este problema.

Ne-am obisnuit cu mecanismele relationarii care ne sunt familiare din frageda copilarie, sunt legi si traditii recunoscute. Corpul, in mod subconstient, ne conduce catre ganduri, actiuni, miscari si solutii stabilite de catre sistem. Nu intelegem ca lumea spirituala necesita o absoluta reevaluare a tuturor fundatiilor. Nu voi continua pe calea cea veche. In schimb, ii pun capat si ma ridic spre un alt drum, o noua dimensiune pe care, inainte, nici nu mi-o puteam imagina. Si aceasta nu este doar o cotitura, este un salt in necunoscut.

A fost odata un om care dorea sa dobandeasca daruirea, sa treaca de la intentii egoiste la intentii altruiste, de la lumea fizica la cea spirituala. El a venit la Hillel. Acel om intelesese deja ca nu este capabil sa faca trecerea de unul singur si ca nu poate sa avanseze prin propria sa intelegere. In fond, invatarea spirituala nu este un curs universitar. Nu poate fi stapanita cu ajutorul cartilor sau al cursurilor de invatare fara profesor.

Oaspetele lui Hillel a inteles ca trebuie sa asculte de sfatul inteleptului  si sa il urmeze cu “ochii inchisi”. El a inteles ca doar astfel poate reusi, din moment ce el insusi era incapabil sa vada ce cale trebuie urmata, aceasta cale ne putand fi vazuta cu vederea egoista. Din acest motiv a mers el la Hillel cu intrebarea sa.

Hillel personifica intregul corp de legi, Halacha, cu alte cuvinte, regulile pentru strabaterea completa a caii (Alicha) catre scopul creatiei. Raspunsul sau a fost simplu: “Lasati teoriile. Exista doar o regula principala: Sa te porti cu ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte ei cu tine.”

Pentru a verifica daca esti pe calea dreapta, trebuie, in mod constant si in fiecare moment, sa te testezi pe tine insuti in relatie cu prietenul tau. Te poti gandi la tine tot atat de mult pe cat te gandesti la el? Poti, de buna voie, sa schimbi locul cu el si sa ai grija de prietenul tau in acelasi mod in care ai grija de tine? Poti sa ai grija de tine in acelasi mod in care ai grija de prietenul tau? Chiar daca il critici in sinea ta, tu trebuie sa te ridici deasupra atitudinii tale negative fata de prietenul tau, in toate manifestarile ei.

Aceasta este prima jumatate a drumului, cand incepi sa stabilesti contactul cu ceilalti si se manifesta prin faptul ca incetezi sa mai fii un factor perturbator. Tu esti pregatit pentru conexiune dar nu esti, inca, in stare sa realizezi asta. In acest mod, invoci Lumina care Corecteaza si astfel avansezi.

In mod evident, indeplinirea principiului “poarta-te cu ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte ei cu tine” se imparte in  multe etape. Fiecare etapa este diferita, noua si speciala. Mereu si mereu tu vei continua sa descoperi fragmente mai mari ale imaginii generale. In acest moment crezi ca este suficient doar sa nu interactionezi cu vecinul sau. Totusi, dorinta ta egoista il va atinge in mod constant. Il va atinge destul de mult. Vei vrea sa obiectezi, sa il contrazici, sa il zdrobesti si sa il ucizi.

Vor fi o gramada de optiuni. Apoi, vei incepe sa dobandesti propriul mecanism intern in relatia cu regula “iubeste-ti vecinul ca pe tine insuti”. Vecinul nu constituie o problema prea grea aici, cat este ridicarea ta deasupra egoismului, catre nivelul Bina, in starea Hafetz Hesed (a simti placere in indurare).

“Vecinul” tau este echipamentul tau de antrenament , exemplul, criteriul in relatia cu care tu iti poti controla abordarile, legile si conditiile spirituale chair aici in lumea noastra. In fond, noi trebuie sa revelam lumea spirituala in mod specific in lumea noastra  si nu undeva, departe, dincolo de orizont. Da, dimensiunea spirituala va aduce noi parametri cu ea, dar ei vor fi dezvaluiti in relatiile dintre noi, dintre toti oamenii. De aceea este scris: “ Poarta-te cu ceilalti asa cum ai vrea sa se poarte ei cu tine”.

Acest principiu este limpede pentru toti si oricine il poate realiza. Nu are nici o cerinta preliminara pentru o persoana. Poarta-te asa cum esti. Ai un grup in fata ta si poti lucra asupra acestei conditii impreuna cu prietenii tai. Inceteaza sa cauti alte lucruri. Nu ai nici o alta metoda care sa conduca la revelarea Creatorului. Asa se prezinta prima conditie a drumului tau.

In total exista doua conditii si ambele sunt orientate catre “vecinul” din fata ta. Cea de a doua si ultima conditie este “Iubeste-ti vecinul ca pe tine insuti”.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala 10/30/2011, “Iubirea pentru Creator si iubirea pentru fiintele create”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: