Nu exista asa ceva ca prea multa simtire

Intrebare: Cum sa imbinam intelectul cu sentimentele?

Raspunsul meu: Exista o abordare academica pentru transmiterea cunoasterii, folosita pe larg in scoli si universitati. Adesea, oricum, fara implicarea sentimentelor noastre, suntem incapabili sa-i intelegem pe profesorii nostri. De exemplu atunci cand cineva studiaza muzica, trebuie sa isi foloseasca auzul interior. El trebuie sa deosebeasca intre cele mai fine umbre si nuante. Cu alte cuvinte sentimentele lui trebuie sa mearga mana in mana cu intelectul, care in schimb ii va provoca simturile.

Materialul de lucru al intelepciunii Kabalei il reprezinta sentimentele si nu intelectul, caci materia creatiei este dorinta. Deci trebuie sa ne dezvoltam dorinta facand-o tot mai sensibila si tot mai complexa. Trebuie sa o umplem cu impresii, de la crevase si pana la cele mai mici celulele, cu cele mai delicate emotii. Este la fel ca atunci cand cineva care nu este expert in vinuri incearca un vin vechi de 200 de ani, si el nu va putea sa identifice acele nuante unde expertul va descoperi o intreaga arie de senzatii unice. Insa expertul nu s-a nascut expert; el si-a dezvoltat acest simt al degustarii. Trebuie sa facem exact acelasi lucru. Avem un punct in inima, ca impuls initial catre ceva. Dar spre ce? Iata ceva ce nu stim inca deoarece nu putem discerne detaliile din strafundul aspiratiilor noastre.

De aici rezulta ca este esential pentru om sa isi dezvolte acest punct din inima. El trebui sa il faca tot mai voluminos astfel incat sa aiba destul loc pentru a  incapea multimea de detalii a perceptiilor sale spirituale. Trebuie sa devina apt in fata tuturor raspunsurilor intime ale simturilor spirituale in sensul adancimii, inaltimii, culorii si gustului lor. Aceasta evolutie se petrece prin intermediul aspiratiei catre telul spiritual. Vor apare mii si mii de senzatii  imediat ce le vom putea percepe; totul exista deja in Lumea Spirituala. Sarcina noastra este sa ne dezvoltam abilitatea de a le percepe. Pentru acesta este nevoie sa aspiram catre Lumina, sa tanjim ca Lumina sa coboare asupra noastra, sa ne corecteze si sa ne faca asemeni ei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed