Un Vas Pentru Lumina Vietii

In creatie exista doar Lumina si vasul pentru ea. Acest vas pentru Lumina nu este dorinta de a primi pe care a creat-o Creatorul, ci nazuinta pentru cel de sus care apare din insasi fiinta creata.

Creatorul trezeste fiinta umana prin scanteia de Lumina astfel incat fiinta creata sa fie capabila sa isi dezvolte aceasta nazuinta in interior. Fiinta creata trebuie sa isi foloseasca aceasta scanteie in mod corect, tinand cont de mediu, adica de forta exterioara, deoarece in interiorul sau are doar dorinta initiala si scanteia.

Dorinta este pe seama Creatorului si nu poate deveni un vas pentru Lumina; este doar o dorinta generala de a primi. Scanteia isi directioneaza aceasta dorinta catre o forta exterioara, catre un factor exterior. Daca prin acest factor exterior fiinta umana isi dezvolta si un factor aditional, aceasta dorinta creata de fiinta umana devine un vas pentru Lumina.

Aceasta dorinta aditionala poate fi doar daruirea, pentru ca dorinta de a primi exista in natura fiintei create, ceva diferit fata de aceasta dorinta poate fi doar dorinta de a darui.

Pare ca Lumina Hochma este Lumina mintii care umple toate dorintele cu intelegere. Dar nu este asa. Lumina Hochma este Lumina vietii. Este Lumina care a creat dorinta de a primi opusul sau. Astfel ca umple aceasta dorinta si ii da vitalitate.

Vasul pentru Lumina Hochma este masura Hassadim, masura daruirii pe care fiinta umana o poate dezvolta in sine. Prin urmare se spune: „El da intelepciunea (Hochma) celor intelepti,” adica Lumina Hochma intra in vasul special pentru Hochma, dorinta de a primi care nazuieste sa daruiasca, adica doreste sa se asemene Daruitorului. Apoi Lumina Hochma se imbraca intr-un asemenea vas.

Cu cat fiinta umana face eforturi pentru a atinge deficienta Luminii vietii (viata simbolizeaza daruirea), cu atat mai mult Lumina vietii, Lumina Hochma, se imbraca in ea si se reveleaza in ea. Lumina nu vine de la distanta, este revelata in fiinta creata deoarece a fost intotdeauna acolo si acum este doar revelata.

Deci noi trebuie doar sa incercam sa nu fim nesabuiti si sa nu speram sa primi Lumina pentru a primi, ci sa intelegem ca scanteia pe care am primit-o ne-a fost data doar pentru ca sa dezvoltam in noi atributul daruirii cu ajutorul unei forte externe, adica cu ajutorul mediului. Aceasta forta externa ne va converti nazuinta de daruire, care simbolizeaza „viata” si „Lumina vietii.”

Din partea a 1 a Lectiei Zilnice de Cabala 28/06/2012, Shamati #145

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: